Vyjádření k záměru koupě hokejové haly „Pouzar“

15. 2. 2016

Hokejová hala Pouzar je moderní stavba s moderními technologiemi, která splňuje veškeré požadavky na komfort uživatelů, ale i na ochranu životního prostředí. Její provoz je podstatně lacinější než provoz Budvar arény. Za relativně krátkou dobu provozování prokázala jednak zájem budějičáků o sport a jednak i zájem dětí o lední hokej.

Další ledovou plochu, jako alternativu k Budvar aréně a její tréninkové ploše, město podle Oldřicha Součka potřebuje. V podstatě je jedno, jestli ve svém, nebo v soukromém vlastnictví. Nebudu polemizovat s cenou. Je možné, že je trošku nadsazená, ale v porovnání s náklady na rekonstrukci Budvar arény a jejího chladícího zařízení, se jedná o zlomek.

Rizikové je vždy převzetí závazků vůči třetím osobám a to i v případě, že budou sníženy na polovinu. Nejde pouze o závazek vůči stavební firmě, jakožto hlavnímu věřiteli, ale třeba i vůči státu.

Předpokládám, že v případě odkupu bude hala zařazena do portfolia Správy sportovní zařízení, p.o. Bohužel, současná praxe Rady města je diktovat managementu SSZ p.o. jak ceny za pronájem jednotlivých zařízení, ale i následné slevy z těchto, již dotovaných cen. A tyto slevy jsou poskytovány AdHoc, bez pravidel, pouze podle jména žadatele a jeho významu. Taková praxe jednak zneprůhledňuje dotační toky, rozpočet města, ale do jisté míry otevírá prostor pro korupční jednání. V neposlední řadě pak deformuje princip fungování příspěvkové organizace. Tedy vydělat si na svůj provoz sama a zprůhlednit finanční toky z rozpočtu města.

Pokud by došlo ke koupi Pouzarovy haly, vidím jako největší ekonomické riziko právě přidělování slev k dotovaným cenám za pronájem plochy. Zde může Rada města v rámci dorovnání rozpočtu SSZ p.o. vynaložit milionové částky z rozpočtu města. Tyto částky by přitom mohly být použity jinde.

Z hlediska přínosu pro město považuji za klíčové, aby byla zachována činnost klubu Českobudějovičtí lvi. Tento oddíl, prokázal vysokou životaschopnost a oblíbenost. V neposlední řadě musíme mít stále na paměti, že tato hala zde stojí díky žijící legendě českobudějovického sportu, Jaroslavu Pouzarovi.

 

                                                                                                                                              

Oldřich Souček

Člen sportovní komise RM za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Oldřich Souček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme