Studenti středních škol si vyzkoušeli zasedání zastupitelstva

30. 3. 2017

Jaké je to být zastupitelem statutárního města? To si na vlastní kůži vyzkoušeli studenti středních škol z celého Jihočeského kraje. Simulované jednání zastupitelstva si pro ně v zastupitelském sále českobudějovické radnice připravil spolek Mladých demokratů, za podpory nadace Hanns Seidel Stiftung. Cílem celé akce bylo podpořit politickou gramotnost a iniciativnost mladých lidí na úrovni, která se jich přímo týká, na úrovní obecního zastupitelstva.

Mladí „zastupitelé“ v dopolední části získali nové poznatky o samosprávě, jejím fungování. K dispozici jim byl tajemník českobudějovického magistrátu Mgr. Zdeněk Řeřábek, který je seznámil s úkoly obcí v přenesené působnosti, a náš místostarosta Písku Josef Knot, který hovořil o konceptu smart city a odpovídal na řadu dotazů, které se týkaly např. omezení vjezdu automobilů do centra, podpory veřejné dopravy či spolupráce se státní správou.

„Smart city chápu jako chytré, nebo ještě lépe moudré město, které provazuje občany s vedením města, podnikateli i odborníky. Přináší lepší a otevřenější služby občanům, chytřejší dopravu i parkování, zajišťuje bezpečnost, umožňuje šetřit náklady například na energie a přispívá k ochraně prostředí,“ přiblížil koncept Smart Písek Josef Knot.

V odpolední druhé části si účastníci vyzkoušeli role městských zastupitelů na několika konkrétních a obsahově zajímavých bodech, k nimž během simulačního jednání projednávali jednotlivá usnesení a posléze o nich hlasovali, a to za kluby, které aktuálně v zastupitelstvu zasedají.

Pro simulaci byly zvoleny tyto tři body: č.1 Odkup hokejového centra Pouzar, č.2 Letiště v Plané, č.3 Loterie a hazard (nová vyhláška upravující podle nového zákona ) Plus kapitoly z rozpočtu (č. 2) - str. 6, 11, 65-67, 119-122.

Simulace zastupitelstva se účastnili žáci Biskupského gymnázia, dále gymnázií J. V. Jirsíka a Třeboň, střední školy OSaP Kněžkodvorská  a Vyšší odborné školy.

Studenti se na simulaci zastupitelstva projevili jako schopní, sebevědomí, aktivní mladí lidé, kteří dokáží převzít odpovědnost nejen za sebe a svou rodinu, ale také za obec a stát. Na základě prezentačních, komunikačních a argumentačních schopností byli vybráni porotou složenou z úředníků a pořadatelů vítězové, kteří za odměnu získali výlet do evropských institucí a věcné ceny. Všem účastněním děkujeme a blahopřejeme vítězům.

Nela Bjalkovová (TOP 09)

Členka výboru MO Č. Budějovice

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme