Městská policie musí být partner, ne biřic!

10. 11. 2016
Dne 13.10.2016 jsem odeslal panu primátorovi dopis ohledně mnou zjištěné praxe v odměňování a práci strážníků městské policie. Pan primátor bohužel nezklamal a ve své odpovědi se zachoval v duchu pravých "bafuňářů".
To, že jsou strážníci odměňováni také na základě počtu řešených přestupků a rozdaných pokut označil jako domněnky (přes to, že mi toto osobně řekli dva městští strážníci nezávisle na sobě). Celkový hrozivý počet dopravních přestupků řešených městskou policií, kterých bylo loni bezmála 29 000 je podle pana primátora důsledek zcela záměrného porušování předpisů ze strany neukázněných občanů. Dále vyjádřil obavu, že pokud by MP nekonala svůj "dohled na neukázněnými občany", tak by město zažilo pravý dopravní kolaps.
Při nejlepší vůli nemůžu tento přístup vedení města přijmout. Toto je exemplární příklad naprosto špatného pochopení práce městské policie. Jsem přesvědčený, že nikdo z nás nepotřebuje nad sebou městského drába, který v nás bude vidět po vzoru svého nejvyššího nadřízeného recidivistu úmyslně porušujícího předpisy. Drába, který bude na naše "chování" dohlížet a bude nás chytat na švestkách stojíc za rohem křižovatky, která je úmyslně nezřetelně označená.
Takovéto chování primátora a městské policie odmítám přijmout jako normu. Byl se pan primátor zeptat policisty Petra Toráka vyznamenaného řádem Britského impéria za vynikající službu jak se chová městská policie v civilizované zemi, když tu před několika dny přednášel studentům? A jestli ano, co si z toho vzal? Ale ono bylo pravděpodobně na práci něco důležitějšího, stejně jako když o rozvoji města mluvil v Budějovickém kostele Sv. Rodiny vyznamenaný světový architekt Adam Caruso.

Jedno je jisté, v očích primátora a městské policie jsme všichni recidivisty, kteří úmyslně porušují předpisy, nejsme partnery pro strážníky a oni jsou ti biřicové, kteří na nás musí dohlížet. Děkuji, ale takto si tu velkou spokojenou rodinnou firmu, kterou nám tu zastupuje pan primátor nepředstavuji. Chci městskou policii, která bude občana respektovat, bude ctít presumpci neviny a za každým přestupkem nebude vidět delikventa, ale normálního, slušného, byť občas chybujícího občana. Represí a dohledem si totiž ještě nikdy nikdo respekt lidí nezískal.

Tomáš Trantina

člen Komise pro architekturu a rozvoj za TOP 09   

Přílohy
PDF Otevřený dopis primátorovi.pdf (544.5 kB) PDF Odpověď primátora ČB.pdf (265 kB)
Štítky
Osobnosti: Tomáš Trantina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme