Bjalkovová: Eutanázie – řešení pro těžce nemocné

20. 3. 2017

Dne 8. března 2017 se v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal seminář na téma Eutanázie (asistované sebeusmrcení a eutanázii), kterého jsem se s počátečními obavami také zúčastnila. Diskutovali a vlastní názor ohledně problematiky zákona O důstojné smrti sdělovali: poslanec prof. Jiří Zlatuška (zástupce skupiny poslanců, předkladatelé návrhu zákona), MUDr. Jan Payne, 1. LF UK, MUDr. Vojtěch Adam, poslanec MUDr. Pavel Pafko, JUDr. Adam Doležal, Kabinet zdravotnického práva a bioetiky a Mgr. Milan Hamerský, spoluautor návrhu zákona, který navíc celou diskuzi moderoval.

Seminář vznikl na popud skupiny poslanců, kteří předložili v květnu 2016 návrh zákona O důstojné smrti, který by umožnil umírajícím zvolit si případně eutanázii (asistované sebeusmrcení a eutanázii) tak, jak to známe z Belgie, Holandska a některých dalších států. Návrh má zatím podporu pouze jednotlivých poslanců z ANO, KSČM a TOP09.

V současné době je snad už Česká společnost dostatečně vyspělá, aby nebylo nutné oddalovat diskuzi do budoucna a ignorovat utrpení tisíců umírajících a jejich svrchované právo o sobě rozhodovat i v této otázce. Samotný návrh má necelých pět stran a stanoví přesné podmínky, kdy přichází eutanazie v úvahu. Vyvolat ji může pouze lékař, ale v žádném případě k tomu nemůže být nucený. Způsob takového usmrcení může navíc pacient žádat preventivně předem a zároveň ho může vzít také kdykoli zpět.

O této nesnadné problematice se vyjádřili odborníci z praxe i vědeckých kruhů. Michal Semín, ředitel institutu svatého Josefa, má na umírání jasný názor. Eutanazie je podle něj zneužitelná a odporuje lékařským zásadám. Řešení pro těžce nemocné lidi vidí ve zdokonalení péče a především v láskyplném přístupu k nim. Nesouhlasí s udržováním života za každou cenu v obzvláště těžkých případech, ale i tady by namísto usmrcení pacienta viděl jako řešení přirozenou cestu. Pavlem Pafkem, který je novince v našem právním řádu nakloněný, tvrdí, že je pouze otázkou času, kdy k dobrovolnému ukončení života přistoupíme.

Jiný názor má právník a spoluautor návrhu zákona o eutanazii Milan Hamerský. Pokud člověk není zbaven svéprávnosti, měl by mít nárok na svobodné rozhodnutí. Dle jeho slov může být touha po ukončení utrpení přirozenou potřebou, která by měla být respektována.
Měli bychom mít právo v případě velkého utrpení v důsledku neléčitelné nemoci zažádat lékaře o pomoc odejít na onen svět nebo je jejich povinností nás udržovat za všech okolností při životě? 

Zda je Česká republika a zejména její občané připravena na přijmutí zákona o eutanázii, stejně jako v jiných evropských zemích, se brzy rozhodne v poslanecké sněmovně. Na semináři jsem pochopila, že toto citlivé téma znovu ožívá a musí se řešit, i když vyvolává tolik otázek.

 .

Nela Bjalkovová

členka výboru MO TOP 09 ČB

Štítky
Osobnosti: Nela Bjalkovová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme