KANDIDÁTI DO SENÁTU 2016

Představujeme vám kandidáty TOP 09 do senátních voleb 2016. Oba jsou pedagogové a výtvarníci. J. David Žák navíc uznávaným spisovatelem a Pavel Klíma aktivním zastupitelem v místě svého bydliště - Malšicích na Táborsku.

Pavel Klíma

Pavel Klíma se narodil v roce 1971 v Táboře. Od roku 2003 pracuje v nedalekých Malšicích jako ředitel místní základní a mateřské školy. Jako aktivní výtvarník připravil několik dobročinných aukcí uměleckých děl na podporu Domácího hospice Jordán v Táboře a působí také jako kurátor Galerie Malšice. V komunální politice působí od roku 2006, kdy se stal členem malšického zastupitelstva, znovu kandidoval také v komunálních volbách 2014, kdy získal nejvyšší počet preferenčních hlasů. V současné době se velmi angažuje také v aktuální kauze těžby bentonitu na území mezi obcemi Maršov a Obora, kde se snaží zabránit zásadním dopadům těžby na obyvatele přilehlých obcí. Členem TOP 09 je od roku 2014 a od června 2015 je místopředsedou jihočeského krajského výboru TOP 09. Je ženatý a má 3 děti.

David Žák

Narodil se 17. 2. 1971 v Prachaticích. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Společně se spisovatelem Jiřím Hájíčkem založil roku 2004 Českobudějovickou literární buňku, ke které se hlásí literáti z celých jižních Čech. Je členem mezinárodního Pen klubu, který sdružuje spisovatele a básníky z celého světa. Své obrazy prezentoval na samostatných i kolektivních domácích a zahraničních výstavách. Roku 2000 ilustroval pro nakladatelství Knižní klub knihu Karla Poláčka Hostinec U kamenného stolu. V roce 2007 ilustroval svou vlastní sbírku básní Spodní zrcadla. Vydal dosud sedm sbírek poezie, tři prózy – novelu Axe Africa (Labyrint, 2007), román mystický krimithriller ze Šumavy – Ticho (Labyrint, 2009) a román o Josefu Hasilovi Návrat Krále Šumavy (Labyrint, 2012), který se stal bestsellerem a chystá se jeho zfilmování. Básně byly přeloženy do francouzštiny, němčiny, ruštiny a polštiny. David Jan Žák byl zařazen do Antologie de la poésie tcheque contemporaine 1945 – 2000, kterou vydalo prestižní pařížské nakladatelství Gallimard roku 2002.

Soubory

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOČESKÝ KRAJ