Spolupráce mezi TOP 09 a STAN byla úspěšná

19. 1. 2017

Smlouva mezi TOP 09 a STAN, která trvala od roku 2009, letos skončila. Do podzimních sněmovních voleb jsou 3 členové STAN a SLK, kteří kandidovali za TOP 09, dál členy společného poslaneckého klubu. Stejně tak mají obě strany společné zastoupení v horní komoře parlamentu, kde pracují 3 senátoři, a také v Evropském parlamentu, kde působí 4 europoslanci. Další spolupráce TOP 09 a STAN odstartovala loni nově v krajích – v Jihočeském, Karlovarském, a také pokračuje v jednotlivých městech a obcích.

Obě uskupení začala spolupracovat v roce 2009, kdy vznikla strana TOP 09, která podávala s podporou Starostů společnou kandidátní listinu pro sněmovní volby. Kandidáti obou seskupení byli rovněž na jedné kandidátce do zatím posledních sněmovních voleb v roce 2013, koaliční kandidátka TOP 09 a STAN vznikla a byla úspěšná i ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014. TOP 09 a STAN šly společně do krajských voleb v roce 2012 a 2014 a v jednotlivých obvodech stavěly společné kandidáty rovněž ve volbách do Senátu v roce 2014 a 2016.