Evropská lidová strana (European People´s Party, ELS) je středopravicové liberálně-konzervativní politické uskupení na evropské úrovni.

  • Sdružuje evropské politické strany usilující o ekonomicky i politicky silnou Evropu založenou na pevném spojenectví evropských států.
  • 73 členských stran ze 40 různých zemí, na 20 prezidentů a premiérů, 13 evropských komisařů (včetně prezidenta) a největší frakce v Evropském parlamentu (270 europoslanců) činí z Evropské lidové strany největší politické uskupení v Evropě.

A jak to všechno začalo?

I Evropská lidová strana má svou historii.

  • Byla založena v Lucemburku roku 1976 s vidinou demokratické, transparentní a výkonné Evropy, která bude blízko svým občanům. Chce toho dosáhnout pomocí volného obchodu a vzájemné pomoci.
  • Jejími zakládajícími členy byly Belgie, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Nizozemí a Lucembursko a první prezidentem ELS se stal Leo Tindemans, tehdejší belgický premiér. Později přistoupilo také Španělsko, Portugalsko, Velká Británie a Norsko a následovala střední a východní Evropa.
  • Po roce 2000 se Evropská lidová strana začala zaměřovat na podporu mimoevropským středo-pravicovým reformním stranám, které prosazovaly demokratické hodnoty a právní stát. Do ELS tak byly přijaty i politické strany z Gruzie či Arménie.

A kdy jsme se přidali my?

TOP 09 se stala součástí Evropské lidové strany v únoru 2011 po ukončení přijímacího procesu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme