Církevní restituce rozhodnou o budoucnosti obcí a měst

14. 1. 2012

Co říká ČSSD:

Církevní restituce zadluží budoucí generace

Jeroným Tejc (předseda poslaneckého klubu): "Vyplácení finančních kompenzací nemůže sociální demokracie akceptovat. A nemůže si je dovolit ani náš státní rozpočet. Snaha přehodit platby na příští vlády a generace je zbabělá a v rozporu s předvolebními sliby o snižování zadlužení."

Zdroj: aktualne.blog.cz, 27. 11. 2011, autor: Jeroným Tejc

A jak je to ve skutečnosti:

Církevní restituce přinesou obcím peníze a možnost budoucího rozvoje

Václav Kovařík (starosta obce Modrá): „'Všechno půjde jinak a myslím, že hladce. S církví jsme tady zadobře, nebudou proti, abychom rozvíjeli své plány. Dohodneme se.'...Pozemky, na nichž Modrá leží, patřily vždy církvi. Až v osmnáctém století vznikla samostatná obec, kterou teď obklopuje církevní půda, která však zasahuje i do samotné vesnice. Jenže zde nelze nic stavět. Kvůli nedořešeným církevním restitucím jsou pozemky zablokované....Ostatně v Modré si už museli nechat utéct evropské peníze několikrát. Unie třeba přislíbila šestnáct milionů korun na protipovodňová opatření....Stavět však zatím nemohou – pozemky, na kterých chce obec postavit nádrž, patřily také církvi. Ještě není vyhráno Středeční rozhodnutí vlády, která zákon o vyrovnání státu s církvemi schválila, vítá starosta Kovářík s nadějí v hlase."

Zdroj: iHNed.cz, 12. 1. 2012, Rubrika: Domácí, autor: Kateřina Eliášová

Antonín Nahodil (starosta Předklášteří): "Na restituce přitom čekají jako na smilování přímo v obci Předklášteří, kde je zablokováno kvůli případným církevním restitučním nárokům řada pozemků. 'Pokud budou restituace schváleny, rozváže to ruce rozvoji obce a našeho územního plánu. Pokud se jasně určí vlastník, budeme mít s kým jednat'".

Zdroj: ct24.cz, 12. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme