Vladimír Pavelka

Narodil se 22. září 1948 v Plzni, kde také v roce 1972 absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.

V letech 1968-1969 byl Vladimír Pavelka aktivním účastníkem studentského hnutí vystupujícího proti ruské okupaci. Krátce pracoval jako lékař v psychiatrické léčebně, v roce 1973 se přestěhoval do Strakonic kde pracoval jako lékař na různých pracovištích. V roce 1991 byl jmenován ředitelem tehdejšího okresního ústavu národního zdraví a stal se jedním ze zakladatelů Všeobecné zdravotní pojišťovny, od roku 1992 do roku 2000 zastával funkci ředitele okresní pobočky VZP ve Strakonicích.

V roce 1990 vstoupil do KDU-ČSL, kde prošel různými funkcemi více, než 10 let byl krajským předsedou jedné z nejúspěšnějších krajských organizací. Po volebním neúspěchu v roce 2008 se rozhodl dále na předsedu nekandidovat, v červnu 2009 se vzdal všech stranických funkcí a z KDU-ČSL vystoupil.

Od roku 2000 do roku 2008 byl Vladimír Pavelka náměstkem hejtmana Jihočeského kraje, řídil oblast sociálních věcí a zdravotnictví, věnoval se především reformě zdravotnické záchranné služby, záchraně krachujících nemocnic a reformě sociálních ústavů. Byl průkopníkem převodu nemocnic na formu akciových společností, tento model převzala i současná vládnoucí koalice.

Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen členem předsednictva TOP 09.

Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.- 23. října 2011 v Hradci Králové, byl taktéž zvolen členem předsednictva TOP 09.

V současné době se věnuje poradenství v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí.

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku Pavelka: Odborné vzdělávání zdravotníků je třeba rozvíjet

Pavelka: Odborné vzdělávání zdravotníků je třeba rozvíjet

Rozhovor s expertem na oblast zdravotnictví Vladimírem Pavelkou

30.5.2013

Ředitel Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Vladimír Pavelka o potřebě vzdělávání v této oblasti.

»»»
Hlavní obrázek, ke článku Pavelka: Ad: Nemocnice musí ušetřit stamiliony

Pavelka: Ad: Nemocnice musí ušetřit stamiliony

komentář bývalého náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Pavelky

13.4.2013

Reakce Vladimíra Pavelky na článek o propadech příjmu nemocnic.

»»»

Doporučit e-mailem