MUDr. Michal Janek

poslanec Parlamentu ČR za Plzeňský kraj (TOP 09)

Narodil se 21. 12. 1948 v Nitře. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od r. 1975 do r. 1984 pracoval na očním oddělení NsP Příbram. V r. 1983 získal kvalifikační atestaci II. stupně v oboru oftalmologie po půlroční stáži na II. oční klinice v Praze.

V letech 1985 – 1997 byl přednostou očního oddělení NsP Klatovy, od r. 1998 až dosud je primářem Centra mikrochirurgie oka OFTA v Plzni. Je významnou osobností v oblasti české kataraktové chirurgie.

V letech 1994 – 1997 byl vědeckým sekretářem České oftalmologické společnosti, v roce 1998 se stal spoluzakladatelem České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie.

Vyvíjí bohatou přednáškovou a publikační činnost, je členem výboru České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie, členem redakční rady odborného periodika Česká oftalmochirurgie, členem Evropské společnosti kataraktových a refrakčních chirurgů. Má několik celostátních i regionálních priorit v oblasti kataraktové mikrochirurgie. Mezi prvními začal odstraňovat šedý zákal ultrazvukovou fakoemulsifikací, je propagátorem ambulantního způsobu této operace. S počtem přes 20 000 operací šedého zákalu se řadí k předním chirurgům v České republice. V r. 2008 obdržel nejvyšší ocenění ČSRKCH – medaili profesora Vanýska za přínos v rozvoji implantologie v očním lékařství v České republice.

Po senátních a komunálních volbách v r. 2006 se stal radním města Klatovy.

V květnových volbách 2010 do Poslanecké sněmovny byl zvolen poslancem. Michal Janek je členem Výboru pro zdravotnictví a členem Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny .

Je ženatý, má 3 vysokoškolsky vzdělané děti.

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku Co dokázali poslanci v lavici?

Co dokázali poslanci v lavici?

24.8.2013

Jak si vedli poslanci TOP 09 Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek ve Sněmovně ve srovnání s poslanci z ostatních stran? Podívejte se.

»»»
Hlavní obrázek, ke článku Ve 2. kole volím Karla Schwarzenberga

Ve 2. kole volím Karla Schwarzenberga

25.1.2013

Karla Schwarzenberga jsem si vždy vážil. Posledních čtrnáct dní si ho ale vážím o to víc, s jakou slušností a grácií vede svou předvolební kampaň. Myslím, že přesně takového prezidenta naše země potřebuje. Prosím přijďte v pátek a v sobotu volit.

»»»

Středa: 09.00-11.00 (asistent)

Plzeň:
Sudá pondělí: 14.30-16.30

Schůzky s poslancem pouze po předchozí domluvě s jeho asistentem:

Bc. Martin Kříž
Email: martin.kriz@plz.top09.cz