Karel Schwarzenberg

předseda TOP 09

Narodil se 10. prosince 1937 v Praze - Bubenči jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. V prosinci 1948 museli opustit republiku a uchýlit se do zahraničí. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga musel studia přerušit a začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku.

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se Karel Schwarzenberg zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také u nás.

V rodinném sídle v Bavorsku založili společně s doktorem Vilémem Prečanem na podporu československého exilu a disentu Československé dokumentační středisko (archiv tehdy zapovězené literatury). Sbírka je dnes součástí Národního muzea a je uložena v Praze.

Na podzim roku 1989 se vrátil do vlasti a 10. července 1990 byl jmenován kancléřem prezidenta republiky. V roce 1992 vedl první delegaci OBSE do Náhorního Karabachu po vypuknutí války mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Z funkce kancléře odešel v roce 1992 v souvislosti s abdikací prezidenta Václava Havla.

V letech 1992 až 2004 se Karel Schwarzenberg věnoval řízení rodinného podniku, tedy hlavně lesnictví a údržbě jemu svěřených památek. Nadále působil v řadě nadací, komisí a spolků, kde uplatňoval své zkušenosti z dlouholeté práce v mezinárodních vztazích.

V senátních volbách v roce 2002 neúspěšně kandidoval v obvodu Strakonice, v listopadu 2004 byl ve volebním obvodu Praha 6 zvolen senátorem, nominován byl US-DEU a ODA.

Dne 9. ledna 2007 byl Karel Schwarzenberg jmenován ministrem zahraničních věcí ČR, do vlády byl nominován Stranou zelených. Dne 8. července 2008 v této funkci podepsal s americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou smlouvu o umístění radarové základny USA na území Vojenského újezdu Brdy.

V červnu 2009 Karel Schwarzenberg spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09. Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen předsedou TOP 09.

V roce 2010 se po květnových volbách do PSP ČR stal poslancem a následně, po sestaveni vlády ČR, ministrem zahraničí.

Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, byl zvolen předsedou TOP 09.

Na 3. celostátním sněmu TOP, který proběhl ve dnech 7.-8. prosince 2013 v Praze, byl opětovně zvolen předsedou TOP 09. Od podzimu 2013 je poslancem a šéfem zahraničního výboru.

Záliby a zájmy

Mezi jeho záliby patří politika, staré a nové umění, zvláště moderní architektura.

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku TOP 09 a ODS vyvolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny

TOP 09 a ODS vyvolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny

1.9.2014

Předsedové TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala pokládají výroky a postoje předsedy vlády k sankcím EU vůči Ruské federaci za nepřijatelné a Českou republiku poškozující.

»»»
Hlavní obrázek, ke článku Schwarzenberg: Musíme dát Ukrajině možnost, aby se Rusku bránilaplay-logo

Schwarzenberg: Musíme dát Ukrajině možnost, aby se Rusku bránila

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

30.8.2014

"Dokud agrese Ruska proti svému sousedu trvá, nemůžeme vyloučit, že budou s tou agresí pokračovat taky vůči jiným zemím... Evropa by měla být velmi pevná a udělat vše, aby Rusko poznalo, že tentokrát je to vážná záležitost a že se nesmíříme s agresí, že ji nebudeme akceptovat, " říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

»»»

Doporučit e-mailem