JUDr. Vlasta Parkanová

poslankyně Parlamentu ČR za Jihočeský kraj (TOP 09)

Narodila se 21. listopadu 1951 v Praze. Vyrůstala v Táboře, kde v roce 1970 složila maturitní zkoušku. V tomtéž roce byla přijata ke studiu na Právnické fakultě UK v Praze, kterou absolvovala v roce 1975.

V letech 1975 -1990 pracovala jako podnikový právník, a to převážně v zemědělských organizacích. V roce 1988 se přihlásila k rigoróznímu řízení na PF UK v Praze a byl jí udělen titul JUDr.

V listopadu 1989 Vlasta Parkanová spoluzakládala OF v Táboře. V lednu 1990 byla kooptována jako poslankyně do Federálního shromáždění ČSSR a stala se členkou ústavně právního výboru. V červnu 1990 byla zvolena poslankyní Federálního shromáždění a stala se členkou branného a bezpečnostního výboru, mandátového a imunitního výboru a členkou komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk.

Od podzimu 1992 pracovala v ústředních orgánech státní správy (MZV ČR, MV ČR), vždy na úrovni ředitelky odboru. Ministryní spravedlnosti se stala v lednu 1997. V prosinci 1997 postoupila z kandidátky ODA do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Členkou ODA byla od ledna 1991 do února 1998.

V parlamentních volbách 1998 byla Vlasta Parkanová zvolena do Poslanecké sněmovny jako nezávislá na kandidátce KDU-ČSL, do které vstoupila v červenci 2001. Po celé volební období 1998 až 2002 byla místopředsedkyní ústavně právního výboru.

Ve volebním období 2002 – 2006 byla poslankyní za KDU-ČSL. Nejprve se stala místopředsedkyní výboru pro obranu a bezpečnost a předsedkyní české delegace při parlamentním shromáždění NATO. V létě roku 2003 přešla opět do ústavně právního výboru, kde byla až do konce volebního období předsedkyní. Po volbách v roce 2006 byla Vlasta Parkanová předsedkyní poslaneckého klubu KDU-ČSL a od prosince roku 2006 též místopředsedkyní KDU-ČSL. Od ledna 2007 do května 2009 byla ministryní obrany.

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku Kalouskovo eso v kauze CASA: seminář za účasti Pavla Zemana

Kalouskovo eso v kauze CASA: seminář za účasti Pavla Zemana

21.8.2012

Ministr financí Miroslav Kalousek kupí argumenty na podporu svého stanoviska v kauze nákupu letounů CASA, kvůli němuž čelí jeho stranická kolegyně Vlasta Parkanová trestnímu stíhání.

»»»
Hlavní obrázek, ke článku Nový šéf armády Petr Pavel: Casy patřily k nejlevnějším

Nový šéf armády Petr Pavel: Casy patřily k nejlevnějším

24.7.2012

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla jsou letouny CASA srovnatelné s konkurencí. Nový šéf armády pochybuje, že by někde existoval levnější stroj.

»»»

Doporučit e-mailem