Jiří Růžička

senátor za obvod č. 25 - Praha 6 (bezpp)

Jiří Růžička se narodil v roce 1948 v Praze. Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova – český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem.

Ve školské problematice se specializuje především na koncepci středoškolského vzdělávání a témata zážitkové pedagogiky, jako jsou školní vzdělávací programy, rozvoj osobnosti dospívajících a prevence před společensky nežádoucími jevy. Je jedním ze spoluautorů projektu zážitkových kurzů středoškoláků v ČR, spoluzakladatel celostátního „Hnutí GO“, od začátku konzultant projektu „Zdravá šestka“ a spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií. Rovněž je předsedou správní rady nadace „Cesta ke vzdělání“ MHMP. V oblasti výchovy a vzdělávání několikrát oceněn především za odborné práce. V roce 2014 získal významnou cenu Učené společnosti České republiky pro pedagogy.

Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Celý život aktivně sportuje, především v lehké atletice, lyžování a cyklistice. Je ženatý a má dva syny.

Růžička: Jednotné přijímací zkoušky musí mít smysl

27. 3. 2017
Měli bychom je využít jako nástroj, kdy si student napíše třeba 15 škol a systém by řekl: „Ano, napsal jsi přijímací zkoušky, tak patříš na nejlepší školu nebo patříš na školu, kterou sis napsal až na 10. pořadí.“ To by mělo smysl.
Číst více

Růžička: Vyšší platy učitelů jsou investicí do dětí

13. 3. 2017
Jde o to, abychom měli pro svoje děti ty nejlepší učitele. Samozřejmě, že ze špatného učitele tím, že mu přidáte 10 tisíc, dobrého neuděláte. Ale budete mít šanci si učitele sehnat, vybrat a také je zaplatit.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram