Jaromír Drábek

Narodil se 5. 3. 1965 v Jablonci nad Nisou, kde dosud žije. Zde také v letech 1979-1983 studoval gymnázium. Poté nastoupil na ČVUT v Praze, fakultu elektrotechnickou, obor technická kybernetika, který úspěšně ukončil roku 1988. V letech 1992-1998 byl doktorandem ČVUT v Praze, fakulta elektrotechnická, obor řídicí technika.

V letech 1988-1993 působil Jaromír Drábek jako výzkumný pracovník ve Výzkumném ústavu energetickém. Od roku 1993 je místopředsedou představenstva ABEGU, a. s., která poskytuje služby pro energeticky průmysl.

Od roku 1992 působil v hospodářské komoře, v letech 2002-2008 byl prezidentem Hospodářské komory ČR. V letech 2004-2008 byl členem řídící rady evropského sdružení obchodních komor Eurochambres.

Roku 2005 se stal členem Národní diskusní skupiny pro daně a také členem správní rady Technické univerzity Liberec. Byl jedním z iniciátorů vzniku Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí v roce 2002 a Hospodářské rady vlády, která vznikla v roce 2005, v obou poradních orgánech byl členem.

Od roku 2007 je členem předsednictva Rozhodčího soudu při HK ČR a AK ČR a rozhodcem zapsaným na listině rozhodců tohoto soudu.

V roce 2008 byl Jaromír Drábek jmenován čestným prezidentem Hospodářské komory ČR a téhož roku se stal předsedou Národního výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR.

V letech 2002 až 2006 byl zastupitelem města Jablonce nad Nisou.

Až do vzniku TOP 09 nebyl nikdy členem žádné politické strany. V roce 2009 byl na Ustavujícím sněmu TOP 09 zvolen místopředsedou TOP 09.

V roce 2010 se po květnových volbách do PSP ČR stal poslancem a následně, po sestaveni vlády ČR, ministrem práce a sociálních věcí, kterým byl do roku 2012.

Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, byl zvolen místopředsedou TOP 09.

Je ženatý a má 2 děti.

Jeho zájmy jsou turistika, lyžování, literatura a hudba (zejména hudba provozovaná kapelou jeho dětí Duo D + 22).

Projev Jaromíra Drábka na Ustanovujícím sjezdu TOP 09

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku Drábek: Nebudu kandidovat do Evropského parlamentu

Drábek: Nebudu kandidovat do Evropského parlamentu

Prohlášení Jaromíra Drábka

14.2.2014

Dovolte mi, abych poděkoval všem členům i organizacím strany, které mě na kandidátku navrhli či mou kandidaturu podporovali.

»»»

Do eurovoleb zasáhnou i dětské pleny

9.1.2014

V květnu se rozhodne o zastoupení v Evropském parlamentu. TOP 09 má víc želízek v ohni.

»»»

Doporučit e-mailem