Adolf Jílek

člen předsednictva TOP 09

Narodil se 19. března 1949 v Šumperku.

Adolf Jílek vystudoval strojní fakultu VUT v Brně (získal titul inženýr). Po studiích pracoval v Olšanských papírnách a Prametu Šumperk. V roce 1990 se stal starostou obce Dolní Studénky. V prosinci 1992 byl jmenován přednostou okresního úřadu v Šumperku na základě výběrového řízení.

Dalším mezníkem v profesní kariéře byly povodně v červenci 1997. Adolf Jílek vedl v tuto dobu krizový štáb v okrese Šumperk. Významnou úlohu sehrál také při zajišťování obnovy území a likvidace povodňových škod.

Adolf Jílek byl 12. listopadu 2000 zvolen v 2. kole voleb do Senátu PČR za volební obvod 65 - Šumperk. V roce 2006 byl do Senátu zvolen podruhé. V současné době je místopředsedou senátního hospodářského výboru, Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky a Stálé komise pro práci Kanceláře Senátu. Je předsedou správní rady SŽDC.

Od roku 1990 byl členem KDU-ČSL, v červnu 2009 ze strany vystoupil.

Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, byl zvolen členem předsednictva TOP 09.

Je ženatý, má 4 syny. Mezi jeho záliby patří zahrada, četba, turistika a fotografování.

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku TOP 09: Dění na Ukrajině je porážka diplomacie dobré vůleplay-logo

TOP 09: Dění na Ukrajině je porážka diplomacie dobré vůle

18.3.2014

Předsednictvo TOP 09 považuje současné dění na Ukrajině za důkaz selhání západní „diplomacie dobré vůle“ vůči Rusku.  Na kroky ruských představitelů je nutné reagovat zpracováním jasné bezpečnostní strategie vůči Rusku, a to nejen české, ale i evropské.

»»»
Hlavní obrázek, ke článku Příběh roku 2006: O Mirkovi Kalouskovi a koalici

Příběh roku 2006: O Mirkovi Kalouskovi a koalici

Komentář bývalého senátora Adolfa Jílka

23.10.2013

Miroslav Kalousek je pravidelně obviňován z toho, že chtěl jako tehdejší předseda KDU-ČSL v roce 2006 uzavřít s ČSSD koalici, která by se opírala o podporu komunistů. Političtí konkurenti ale tento příběh vytrhávají z kontextu a zamlčují, že Kalouskovi tehdy šlo o to, aby zabránil vzniku nové opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS.

»»»

Doporučit e-mailem