Zeman a Babiš pohrdají ústavou a vysmívají se lidem

9. 5. 2017

Předsednictvo TOP 09 dnes projednalo aktuální politickou situaci a přijalo následující stanovisko.

Setrvání ministra Babiše ve vládní funkci nás v očích domácí i světové veřejnosti řadí do společnosti banánových republik. Pokládáme za nezbytné, aby ministr financí svoji funkci opustil co nejrychleji.

Domníváme se, že na ministerstvu financí musí proběhnout objektivní kontrola všech pochybností o majetkových a daňových poměrech Andreje Babiše. V takovém případě není možné, aby byl nový ministr jmenován na návrh hnutí ANO. Agrofert, hnutí ANO a Andrej Babiš je jeden nedělitelný organismus. Ať bude za hnutí ANO nominován kdokoliv, bude vždy zastupovat zájmy Agrofertu.

Chování Miloše Zemana v této situaci je opovrhováním zákony a především Ústavou ČR. Prezident republiky, který odmítá respektovat ústavu, se stává bezpečnostním rizikem pro svoji zemi. Předsednictvo TOP 09 a všichni poslanci a senátoři TOP 09 proto důrazně žádají prezidenta republiky Miloše Zemana, aby splnil svoji ústavní povinnost a na návrh předsedy vlády ministra financí bezodkladně odvolal.

Praha 9. května 2017

Osobnosti: Miroslav Kalousek