Zastavme likvidaci podnikatelů

26. 4. 2017

TOP 09 se dopisem předsedy strany obrací na předsedu vlády a veřejnou ochránkyni práv, aby zabránili zneužívání institutu tzv. zajišťovacího příkazu Finanční správou ČR.

Zajišťovací příkaz je instrument, který má své opodstatnění v daňových řádech všech vyspělých zemí. Ve všech těchto zemích však slouží jako prostředek zcela výjimečný a pouze v krajních případech. Pod politickým vedením ministra Babiše učinila Finanční správa ČR z tohoto výjimečného instrumentu plošný nástroj likvidace naprosto nevinných podnikatelů, nástroj nekontrolovatelné zvůle, která šíří strach.

Postup finanční správy je nezákonný, což opakovaně konstatoval také Nejvyšší správní soud, který nedůvodné – tedy nezákonné – zajišťovací příkazy ruší. Soudní rozhodnutí však již nemohou napravit likvidaci firem a národohospodářské škody, které nezvratně způsobila zvůle ministerstva financí.

Ministerstvo financí a jeho finanční správa je součástí exekutivy, v jejímž čele stojí předseda vlády. TOP 09 se proto dopisem svého předsedy obrací na předsedu vlády s naléhavou žádostí, aby vláda svým rozhodnutím napravila chybný postup svého represivního orgánu, a zabránila tak nenapravitelným škodám.

Podle názoru TOP 09 je postup ministerstva financí v přímém rozporu se zásadami dobré správy, a proto se předseda TOP 09 svým dopisem obrací i na veřejnou ochránkyni práv s podnětem, zda ministerstvo financí neporušuje práva podnikatelů.

TOP 09 požádá na příští schůzi Poslanecké sněmovny předsedu vlády o informaci, jakým způsobem vláda tuto situaci řeší.

Za TOP 09

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Praha 26. dubna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme