Zákoník poškodí trh práce, odmítněme ho

7. 2. 2017

TOP 09 navrhne zamítnutí novely zákoníku práce a vyzývá ostatní parlamentní strany, aby se k takovému postupu připojily. Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové návrh poškodí trh práce a bylo by lepší, kdyby dál platil současný zákoník. I přes dohodu na tripartitě se do normy dostávají další úpravy, které nebezpečně komplikují vztahy zaměstnavatelů a zaměstnanců.

„Od začátku upozorňujeme na to, že návrh vážně zkomplikuje vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Při projednávání se navíc do něj dostávají další změny, které ze zákona dělají tak nekvalitní normu, že by bylo lepší, kdyby platil dál současný zákon,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která navrhovala zamítnutí novely již během prvního projednávání. „Budu znovu navrhovat zamítnutí novely a vyzývám všechny kolegy, aby můj návrh podpořili,“ dodala.

Novela zákoníku práce přináší plno nových povinností, které trh práce svazují. Zcela nové pozměňovací návrhy situaci ještě zhoršují. „Odbory porušují dohodu sociálních partnerů a na poslední chvíli se snaží přes poslance protlačit další své zájmy. Podstatné zvýšení odstupného nebo rozšíření minimální dovolené na pět týdnů znamená větší náklady firem, které zákonitě musí vést k propouštění zaměstnanců,“ uvedl člen hospodářského výboru sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu Michal Kučera (TOP 09).

Podle zaměstnavatelů stávající zákoník práce pokrývá potřeby praxe. Novela měla ambici trh práce zpružnit, jde ale opačnou cestou. Návrhy TOP 09 na zamítnutí proto podporují. „Zaměstnavatelé po změnách nevolají. Byli ochotni přistoupit na kompromisní dohodu. Zákoník v této podobě ale přinese zaměstnavatelům ztráty, které poškodí i zaměstnance. Přikláním se k názoru, že je lepší návrh vůbec nepřijímat,“ uvedl Jan Rafaj, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravyS ním se shoduje i místopředseda Asociace malých a středních podniků Jiří Belinger. „Vláda například tvrdí, že je potřeba práci z domova podporovat a zároveň zavádí nesmysly typu zabránění izolovanosti pracovníků z domova. Pokud by měly podniky důsledně vše vyhodnocovat a dokládat, nebudou raději práci z domova vůbec zavádět,“ říká Belinger a dodává: „Velmi nezodpovědné je i to, že podnikatel nebude moci přesunout zaměstnance na jinou pozici, pokud s tím nebude dotyčný souhlasit. Na to v době krize doplatí jak zaměstnavatelé, tak v důsledku zaměstnanci.“

TOP 09 dlouhodobě kritizuje současnou vládu, že komplikuje podmínky pro podnikání a zvyšuje byrokracii. „Nelze stále měnit pravidla v průběhu hry. Nepišme zákony pro zákony a dívejme se dál než do voleb. Vyzýváme proto vládu, aby začala připravovat nový zákoník práce, na kterém bude všeobecná shoda a který se minimálně čtyři roky obejde beze změn,“ dodala poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 7. února 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme