Výzva vládě: Podpořte přírodu místo jezů na Labi

18. 4. 2016

TOP 09 vyzývá vládu České republiky, aby dnes schválila ochranu cenných přírodních lokalit kolem řeky Labe, k níž se zavázala Evropské unii. Stát může tímto hazardováním přijít o desítky miliard korun z operačních programů Doprava a životní prostředí. Je to nezodpovědné a v důsledku amatérské jednání, říká expert TOP 09 na životní prostředí poslanec Michal Kučera.

Česká republika nemá jinou možnost, než dodržet to, k čemu se zavázala. Po obrovském problému s posudky EIA, který zastavil dopravní stavby za více než 100 miliard korun, hrozí, že se kvůli nezařazení oblastí Porta Bohemica a Slavíkovy ostrovy na seznam evropsky významných lokalit, zastaví také přísun evropských peněz do operačních programů.

„Ministři Brabec s Ťokem pokračují ve svém destruktivním tažení, při kterém Českou republiku systematicky odstřihávají od evropských peněz a projektů. Pokud ministři mluví o pozastavení 7 miliard korun, pak je to nejoptimističtější možná varianta. Ve skutečnosti by se ale jednalo o desítky miliard,“ uvedl poslanec Michal Kučera, člen Výboru pro životní prostředí.

Podle Michala Kučery stát ani přes megalomanské plány prezidenta Zemana a čínských investorů nemůže dávat přednost stavbě jezů na Labi před ochranou životního prostředí i před závazky, které máme vůči Evropské unii. „Pokud by Česko skutečně přišlo o peníze z obou operačních programů, ohrozilo by to mnoho projektů na ochranu přírody i na zlepšení kvality života obyvatel. Do těchto operačních programů spadají dokonce i projekty, které má vedení ministerstva v oblibě, a to jsou kotlíkové dotace,“ upozorňuje Kučera.

Oblasti, které má Česko zařadit na seznam evropsky významných lokalit, jsou mimořádně cenné. „A to i v rámci evropské přírody, což je tím důvodem, proč spadají do evropské soustavy Natura 2000. Ať už si o tom ministr životního prostředí myslí cokoliv,“ dodal poslanec Michal Kučera.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 18. dubna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme