Vláda plýtvá penězi z hospodářského růstu i v roce 2017

20. 9. 2016

Vláda v tomto týdnu projednává návrh státního rozpočtu na rok 2017. Znamená další pokračování trendu, který nastolila od svého vzniku v roce 2014. Příjmy z hospodářského růstu, o který se vláda nezasloužila, doslova projídá. Kromě toho opět zhoršuje strukturu veřejných rozpočtů, uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za pouhé čtyři roky vláda zvýšila výdaje státu o neuvěřitelných 132 miliard korun. Strukturální deficit se má v příštím roce opět zhoršit. Tento typ deficitu věrně zobrazuje záměry vlády, protože je očištěn od vlivu hospodářského cyklu a mimořádných vlivů. „Vláda po nás zdědila v roce 2013 kladné saldo, v roce 2017 má dosáhnout - 0,9 procenta HDP. Zhoršení představuje v dnešních cenách asi 50 miliard korun oproti výsledku pravicové vlády s účastí TOP 09,“ upozornil předseda Kalousek.

Schodek veřejných rozpočtů jde celý na vrub růstu běžných, provozních výdajů, navzdory slibům ministra financí o úsporách na provozu státu a posílení investic. Naopak prorůstové investiční výdaje či peníze na vědu a výzkum jsou stále reálně nižší než v dobách naší vlády.

„Než se stal Andrej Babiš ministrem, prohlašoval, že stát přichází kvůli korupci a plýtvání o 200 miliard korun. Nezbývá než se ptát, kde těch 200 miliard je,“ připomněl Miroslav Kalousek a dodal: „Pokud navrhuje v době růstu ekonomiky výrazně deficitní rozpočet, platí jedna z následujících dvou možností. Buď se před nástupem této vlády nekradlo a neplýtvalo, nebo se nyní krade a plýtvá mnohem více.“

TOP 09 bude v poslanecké sněmovně prosazovat vrácení návrhu rozpočtu vládě s tím, že musí dojít ke snížení výdajů i schodku o 30 miliard korun. „Odpovědná vláda by dnes již předkládala rozpočet vyrovnaný. Ale to by za sebou musela mít strukturální změny, ke kterým vláda nenašla ani odvahu ani kompetenci. Je však fér, chtít po vládě aby nepřekračovala limit výdajů, který si sama stanovila v loňském roce,“ uvedl předseda TOP 09.

Podrobnější údaje a konkrétní čísla najdete v prezentaci.                                 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 20. září 2016

Přílohy
PDF Prezentace - Vláda plýtvá penězi z hospodářského růstu i v roce 2017.pdf (773.5 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme