TOP 09: Vláda ohrožuje bezpečnost českých občanů

9. 2. 2016

Vláda selhala v boji proti terorismu a ohrožuje bezpečí našich občanů, kteří vyjíždějí do zahraničí nebo tam pobývají. Únik informací z Bezpečnostní rady státu, jejímiž členy jsou premiér, vicepremiéři a někteří z ministrů, znamená navíc porušení mezinárodních dohod.

„Čeští občané dnes už nejsou v bezpečí. Česká vláda bohužel jedná s teroristy a dokonce to ani nedokáže udržet v tajnosti. Tím vystavuje smrtelnému nebezpečí všechny naše občany v zahraničí, protože povzbuzuje všechny teroristické skupiny k akci - ulov si svého Čecha,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nestalo se nic menšího, než že vláda selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu, poškodila důvěru mezi spojenci, a ve svém důsledku tak snížila bezpečnost občanů i na území České republiky. Každý z nich teď nese osobní odpovědnost za možné ohrožení každého občana,“ uvedl Miroslav Kalousek a dodal: „Budeme chtít slyšet od předsedy vlády, jakým způsobem chce tyto hrozivé dopady minimalizovat.“

Poslanci TOP 09 proto budou od premiéra žádat vysvětlení na schůzi Poslanecké sněmovny. A to nejen k nejnovější kauze úniku informace o výši částky, kterou stát nakonec zaplatil únoscům dvou dívek, ale také k výměně zadrženého Libanonce za další unesené Čechy. Podle TOP 09 tím Česko v rámci mezinárodního boje proti terorismu narušilo důvěru mezi spojenci. Většina zemí se opírá o pravidlo, že s teroristy se v žádném případě nejedná.

„Je to facka všem, kteří s terorismem bojují. A znamená to zhoršení vztahů mezi ČR a našimi spojenci především v oblasti spolupráce v trestních věcech. Efektivní spolupráce zpravodajských služeb totiž může fungovat pouze na dlouhodobé důvěře - a ta byla nalomena. Vláda by do budoucna měla mít jasná pravidla, jak v takových situacích reagovat, a měla by se podle nich pak chovat,“ dodal 1. místopředseda Marek Ženíšek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 9. února 2016