TOP 09 si připomněla oběť Jana Palacha

16. 1. 2017

V den, kdy obětoval svůj život, si památku Jana Palacha připomněli politici TOP 09 u jeho rodného domu ve Všetatech, a také u jeho hrobu v Praze.

Památce boje za svobodu a probuzení národa, se ve středočeských Všetatech ráno poklonila místopředsedkyně Helena Langšádlová, předseda klubu poslanců František Laudát a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Kyticí a modlitbou, která zazněla při pohřbu Jana Palacha v roce 1969, si připomněli politici TOP 09 události navazující na srpen 1968 a okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy.  „Pro naši zem a pro generaci, která to všechno zažila, je to významný den. Protože Jan Palach a pak ještě Jan Zajíc povstali proti všem, kteří kapitulovali. Udělali něco, co lidi probudilo. Dali najevo, že tento národ se nedá. Byla to ohromná oběť,“ řekl Karel Schwarzenberg.

V poledne se památce Jana Palacha poklonil u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech v Praze předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a další poslanci a politici strany, která vyznává svobodu jako základní hodnotu.

„Každý rok se chodíme poklonit k hrobu Jana Palacha. Myslím přitom na to, jak snadno se nechala společnost zastrašit a jak rychle se vzdala svých morálních hodnot. Vzdala se jich i přesto, že byla burcována tak statečnou a absolutní obětí, jakou Jan Palach podstoupil. Přemýšlím, jestli jsme dneska lepší, jestli bychom se také nechali tak rychle a snadno zastrašit,“ řekl Miroslav Kalousek.

Praha 16. ledna 2017

Galerie
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme