TOP 09: Podporujeme vládu v důrazu na dodržování pravidel migrace

15. 9. 2015

(prohlášení poslanců TOP 09 k migrační krizi)

TOP 09 podporuje Vládu České republiky v relevantních pozicích k migrační krizi. Oceňujeme stanovisko premiéra České republiky a stejně tak postup ministra zahraničích věcí a ministra vnitra. Domníváme se, že za stávající situace je jejich pozice odpovědná a přiměřená. Zajišťují bezpečnost českým občanům. Chtěli bychom vyjádřit také ocenění toho, že česká vláda dodržuje pravidla, dodržuje své závazky, dodržuje zákony.

„Domníváme se, že právě dodržování veškerých pravidel je jedním ze základních východisek ze stávající situace. Jak ze strany členských států, celé EU i těch, kteří do Evropy přichází. Jsme přesvědčeni, že východiskem z této situace je to, abychom si uvědomili, že řešení migrační krize je pro Evropu prioritou. Je-li něco prioritou, musí se to také projevit ve financování. Není čas, abychom financovali projekty typu Čapí hnízda nebo golfová hřiště. Máme jako prioritu řešit migrační krizi a na tu se zaměřit. Jsme si vědomi, že migrační krize musí být řešena v rámci celé EU všemi zeměmi ve spolupráci. Cestou není stavět ploty, cestou není vyvolávat xenofobní nálady ani nálady strachu. Cestou jsou věcná řešení a spolupráce všech evropských zemí,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Český národ stojí na rozcestí. Připomeňme, že zakladatel našeho státu Tomáš Garrigue Masaryk nařídil, aby byli v Československu přijímáni nejdřív ruští uprchlíci, ukrajinští, potom v 30. letech němečtí uprchlíci před Hitlerem a staral se o ně. To je tradice, ke které se my hlásíme. To je hrdá česká tradice, že umíme zacházet s uprchlíky, že se o ně umíme postarat, a je to nejlepší tradice. Jsou ovšem jiné české tradice. Začalo to, když už jsme u Masaryka, Hilsneriádou, kdy lidé byli štváni spikleneckými teoriemi proti Židům. Byli i další, kteří nás vždycky strašili a štvali proti cizokrajným elementům. Proti cizincům, kteří tady hráli roli menšiny, jež hrála velkou roli. My se hlásíme k tradici Tomáše Garrigua Masaryka a nikoliv Emanuela Moravce, který tento národ strašil také,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

TOP 09

Praha 15. září 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme