TOP 09: Platy učitelů by měly být na úrovni příjmů policistů

28. 6. 2016

Vzdělání mladých lidí považuje TOP 09 za nejlepší investici do budoucnosti a zároveň za prevenci budoucích závažných problémů. Pokud je výchova prevencí, pak silové složky státu jsou nástrojem represe. Aby byly obě součásti v rovnováze, je nutné platy učitelů na všech stupních do tří let zvýšit na úroveň platů policistů. TOP 09 to bude prosazovat už při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2017.

„O co lépe budou naše děti vzdělány v přírodních vědách, v etice a vychovány k úctě k humanistickým hodnotám, o to menší problémy bude společnost řešit s jejich kriminalitou a dalšími společenskými excesy. Z hlediska společenského a sociálního ohodnocení by tedy měli učitelé působit jako nástroje prevence a  policisté jako nástroj represe na stejné úrovni,“ řekl předseda klubu a poslanec František Laudát (TOP 09) a dodal: „Je nutné vytvořit ekonomický tlak na společnost, aby se učitelské povolání stalo atraktivní perspektivou kariéry budoucích pedagogů.“

Zvýšení platů učitelů je jenom dílčím krokem ve změnách, které nutně vyžaduje naše regionální školství. „Chceme, aby učitelé viděli také ve školství perspektivu a byli motivováni kariérním řádem, který by garantoval zvýšení platů s růstem jejich zkušeností a kvalifikace. Dalším nezbytným krokem je také změna financování regionálního školství. O těchto změnách ministerstvo mluví, ale konkrétní činy nevidíme,“ říká poslankyně a expertka TOP 09 pro školství Anna Putnová.

Podle TOP 09 je nutné učinit tyto 3 kroky: vyjasnění kompetencí mezi ministerstvem a kraji, sjednocení financování tak, aby stejné obory měly stejné finanční zdroje ve všech krajích, sdružení neinvestičních a mzdových peněz, se kterými budou moci školy samy nakládat. Většina naší ekonomiky závisí na kvalitě absolventů vysokých škol. Nesmíme proto zapomínat na vysokoškolské pedagogy a jejich příjmy,“ připomíná poslanec a děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha.

Stejný model platového ohodnocení jako v případě učitelů bude TOP 09 prosazovat také u lidí zaměstnaných v kulturních institucích, kteří dnes pracují za nedůstojné mzdy a často spravují kulturní dědictví nevyčíslitelné hodnoty. „Kulturní identita naší společnosti je důležitá pro současnost i budoucnost. Paušálním zvýšením platů obou skupin zaměstnanců nerezignujeme na motivační složku mezd, ale pro rozhodování mladých lidí o kariéře hraje významnou roli i minimální platové ohodnocení,“ dodal František Laudát (TOP 09).

Současná výše průměrných platůt (podle dat od MV, MK a MŠMT)

soucasna-vyse-prumernych-platu

Navrhovaný model TOP 09 (průměrné platy)

navrhovany-model-top-09-prumerne-platy

Každoroční % navýšení platů

kazdorocni-navyseni-platu

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 28. června 2016

Přílohy
PDF TOP 09 - Platy učitelů by měly být na úrovni příjmů policistů.pdf (221.7 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme