TOP 09: Musíme už pomoci ohroženým uprchlíkům z Erbílu

14. 12. 2015

Místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková prosadila, že se poslanci budou tento týden mimořádně zabývat žádostí 153 křesťanských uprchlíků. Mimořádnou diskusi o pomoci ohroženým lidem z uprchlického tábora v iráckém Erbílu, má sněmovna na programu ve čtvrtek. Uprchlíci požádali Českou republiku o azyl, ale na pomoc čekají měsíce.

TOP 09 už v lednu veřejně deklarovala, že Česká republika má povinnost nabídnout pomoc těm nejpronásledovanějším skupinám obyvatel, například křesťanům ze Sýrie, Iráku a Egypta. Křesťané z uprchlického tábora v Erbílu jsou v ohrožení života ze strany Islámského státu. Pomoc, o kterou požádali českou vládu, však vázne. „Pan premiér mě v říjnu informoval, že vláda těmto 153 uprchlíkům pomůže bez ohledu na to, jestli budou zařazeni do kvót. Jejich přesun z uprchlického tábora v Erbílu ale neustále vázne. Proto jsme prosadili, že se tím ve čtvrtek bude mimořádně zabývat sněmovna," uvedla místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Žádost o přijetí ohrožených křesťanů přijal Úřad vlády už v červenci. „Vláda se od té doby sešla dvacetkrát a ani to nestačilo, aby tuto žádost projednala. Jsme rádi, že vláda má alespoň tolik respektu k poslanecké sněmovně, že poté, co jsme k tomu svolali mimořádnou schůzi, se tento bod rozhodla projednat také," míní poslankyně Chalánková.

Pro křesťanské uprchlíky je už připraveno ubytování a nabídky aktivit nutných pro jejich integraci do české společnosti. „Pronásledovaní křesťané uprchli z území okupovaného Islámským státem, aby si zachránili život. Teď jsou nuceni žít v prostředí, kde jim opět hrozí smrt. V České republice přitom existují ideální podmínky pro jejich začlenění do společnosti," dodala členka výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková.

Mimořádný bod - Informace ministra vnitra o řešení situace křesťanských uprchlíků v Erbílu, je zařazen na schůzi sněmovny tento čtvrtek 17. prosince.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme