TOP 09: Kontrolní hlášení zatíží podnikatele

22. 12. 2015

Komplikace pro živnostníky a také další sběr citlivých informací přinese zákon o povinném kontrolním hlášení DPH, který chce už od ledna zavést vláda. Tento krok zatíží podnikatele administrativou, říkají poslanci TOP 09. Kvůli tomuto zákonu prosadili na dnešní den mimořádnou schůzi Sněmovny, chtějí odložit jeho platnost a upozornit na tato rizika. 

„Kontrolní hlášení je mimořádná koncentrace obchodně citlivých informací, které mohou být kdykoli zneužity státně-oligarchickou mocí či ve prospěch konkurence. Zcela nevyvážená práva a povinnosti mezi státem a občanem vyplývající z tohoto zákona, pak jenom potvrzují tyto obavy a demonstrují aroganci moci,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přes kontrolní hlášení budou muset všichni plátci DPH od roku 2016 každý měsíc oznamovat, s kým obchodují, co nakupují a prodávají. Státu tím detailně rozkryjí síť svých dlouhodobě budovaných obchodních vztahů, které je možné snadno zneužít.

Zákon vůbec nechápe globalizovanou ekonomiku s volným pohybem kapitálu a možností danit v jiných zemích. Vláda ve jménu boje proti omezenému množství podvodníků terorizuje slušnou většinu podnikatelů. Ty vláda vystaví riziku drakonických sankcí a zatíží je další administrativou,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát.

Podle něj je jedním z mnoha velkých nedostatků tohoto zákona právě absence opravných prostředků při pochybení podnikatele nebo jeho finančního poradce. Průzkum finanční společnosti Deloitte poukázal na to, že na zavedení kontrolního hlášení dnes není dostatečně připraveno 80 procent firem.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 22. prosince 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme