TOP 09: Inventura reforem

22. 10. 2011

Ministerstvo financí:

Má význam usilovat o vyrovnaný rozpočet? Víc, než si myslíte

Ministr Miroslav Kalousek: „I kdyby startovaly reformy právě teď, když se teď jen schvalují. A kdyby to bylo dílo dokonalé, jakože nemůže být, neboť je to dílo lidské nikoliv Boží a navíc hodně zkombinované svěžími nápady jednoho koaličního partnera. Ani tehdy nemůžeme s viditelnými dopady počítat dřív než za tři roky. To je objektivní fakt. Ale situace nám nedává nám šanci čekat ani tři roky. Reformy jsou nezbytné, abychom dál nezadlužovali zemi.“

  • Snižování schodku veřejných financí

Každou minutu spoříme, a to přesně 133 181 korun. Pokud bychom úspory zhmotnili, lze s nadsázkou říct, že každé dvě a půl minuty občané na svém státu ušetří na novou Škodu Octavii. Letos chceme snížit schodek veřejných financí na 4,2 procenta HDP, příští rok na 3,5 procenta a v roce 2014 na 1,9 procenta. Vyrovnané rozpočty chceme do roku 2016.

 

  • Úsporami ke snižování deficitu

Deficit státního rozpočtu se nám povedlo v minulém roce snížit o 6,5 miliardy korun oproti plánu. Ve státním rozpočtu na tento rok jsme uspořili 70 miliard. A deficit nezvýší ani arbitráže. Dokázali jsme zvítězit v řadě sporů, kde šlo mnohdy o miliardy.

 

  • Spořicí státní dluhopisy za 20 mld vyprodány

Rating České republiky se díky reformám zvýšil a občané navíc projevili tak obrovský zájem o státní dluhopisy, že jich stát prodal ve srovnání s původním plánem dvojnásobek.

 

  • Daňová reforma 2013 -2014

První pilíř reformy, nový daňový řád, začal fungovat od ledna. Druhý, který firmám ulehčí jedním inkasním místem a jedinou platbu, bude platit nejpozději v roce 2014. Do té doby sjednotíme základy přímých odvodů, to je třetí pilíř. Rušíme také desítky nesystémových výjimek, zjednodušujeme systém a snížíme přímé daně. Skončí zdanění superhrubé mzdy a přestože se daně zvýší z 15 na 19 procent, počítat se budou pouze z hrubé mzdy. Pro start důchodové reformy jsme navrhli postupné sjednocení sazeb DPH. Samozřejmě s kompenzací pro rodiny s dětmi, konkrétně 1800 korun na dítě ročně a daňovým bonusem pro lidi s nízkými příjmy, a to celkem 3,4 miliardy ročně.

 

  • Férově pro obce

Změna rozpočtového určení daní, která přinese větší příjmy všem obcím v zemi (vyjma čtyř největších měst), prošla připomínkovým řízením. Chceme národní dotační programy převést do sdílených daní a cílíme na místa, kde žije 80 procent obyvatel země. Férové rozdělení podporujeme na  www.obcelidem.cz

 

  • Přísná kontrola hazardu

Do daňové reformy jsme zařadili jednotný a minimální odvod z hazardu 20 procent, navrhli zrušení jeho osvobození od daně z příjmu a provedli první celostátní kontrolu v kasinech. Provozovatelé musí počítat s přísným státním dozorem a nulovou tolerancí, proto správní řízení pro porušení loterijního zákona postihne 98 podniků.

 

Ministerstvo zdravotnictví:

Má zdravotnictví dost prostředků na péči? Víc, než si myslíte

Ministr Leoš Heger: „Nespokojenost zdravotníků je v posledních 20 letech problémem. Minulý rok byl obtížný i kvůli akci "Děkujeme, odcházíme". Vyjednávání bylo složité a probíhalo ve velmi zjitřené atmosféře. Přesto se nám - myslím - podařilo, že dosažený konsensus je pro perspektivu a budoucnost českého zdravotnictví klíčový. Také proto jsme se zavázali v memorandu k růstu mezd, avšak je podmíněno zvyšováním efektivity. Velmi nám záleží na tom, aby spolupráce lékařů s celým systémem a jeho řízením byla kvalitní a aby se tak hospodařilo bez zbytečného plýtvání, což lékaři mohou velmi intenzivně ovlivnit.“

  • Nová legislativa

Větší prostor pro práva pacientů, jejich vymáhání a také pokuty pro ta zdravotnická zařízení, která nedodržují povinnosti, jsme vepsali do zákona o zdravotních službách. Po dlouhých 45 letech jsme napsali a prosadili centrální normu pro celý resort.

  • Definice zdravotních služeb

Náš zákon o zdravotních službách zcela jasně vymezuje pojmy, zavádí pravidla pro hodnocení kvality a jasně deklaruje postavení pacienta jako rovnoprávného partnera. Každý pacient bude nově naprosto přesně vědět, na jakou péči má nárok a bude mít i právo ji vyžadovat.

 

  • Zdravotní pojištění

Zcela legálně si budete moci připlatit za luxusnější variantu péče díky novele zákona o zdravotním pojištění. Rušíme poplatky za každý lék z receptu, takže i plně popsaný recept bude stát jen 30 korun. Nejlevnější léky do 50 korun si každý zaplatí sám. Není lepší si zaplatit aspirin, než nemít na léčbu rakoviny? Za jeden den v nemocnici zaplatíme místo 60 korun stovku, ale ruku na srdce - kolik bychom utratili za jídlo na celý den doma? Ročně doplácíme na léky 9 miliard a za služby zubaře 6 miliard. My ale V dalších třech letech chceme spoluúčast pacientů zvýšit z 16,5 procent na 21, 5 procent a přiblížit se průměru v zemích EU.

 

  • Transparentní financování

Zavádíme systém, který bude hlídat náklady na nákup léků, zdravotnického materiálu a techniky. Efektivnější využití financí ze zdravotního pojištění zajistí platba za diagnózu.

 

  • Jasná pravidla

Naše protikorupční strategie dala veřejným zakázkám na ministerstvu a v jeho organizacích jasný řád. Nová povinnost pro firmy soutěžit o zakázky resortu v elektronických aukcích omezí korupci a sníží ceny.

 

  • Významné úspory

Změny ve zdravotnictví se týkají všech jeho aktérů a přináší úspory, jejichž cílem je udržet stabilní a špičkovou úroveň péče. Přinutíme pojišťovny a zdravotnická zařízení, aby začaly s penězi lépe hospodařit.

 

  • Efektivita lůžkové péče

Začali jsme se změnami, které se za posledních 10 let nepodařily žádnému ministrovi. Moderní medicína už nedrží pacienty v nemocnici jako dřív dlouhé týdny a my chceme efektivnější lůžkovou péči. Během osmi měsíců už bylo zrušeno přes 1200 lůžek.

  • Zdravotnictví v kondici

Pracujeme na tom, aby české zdravotnictví bylo v kondici, bez korupce a s dostatkem peněz pro kvalitní a moderní péči. Pacient dostane potřebnou péči ve správný čas a na správném místě. Uvědomme si, že běžná česká domácnost stále platí na zdravotnictví pouze 2,74 procenta ze svých výdajů, na alkohol a tabák přitom vydá 2,8 procent.

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí:

Je sociální péče opravdu sociální? Víc, než si myslíte

Ministr Jaromír Drábek: „Vydali jsme se cestou reforem a to není nikdy jednoduchá cesta. Při rekapitulaci patnácti měsíců mého působení v čele resortu MPSV mohu říci, že se snažím v maximálně možné míře naplňovat všechna opatření, k nimž jsem se přihlásil. V nadcházejícím roce se ve své agendě hodlám věnovat zejména oblasti sociálně-právní ochraně dětí a rozvoji alternativních zařízení pro děti předškolního věku. Neustoupil jsem v tom, že stát má pomáhat potřebným. Sociální sítí ale musí propadnout ti, kteří na systému pouze parazitují.“

  • Dobrovolné spoření

Otevřeli jsme občanům novou možnost, jak ovlivnit svůj budoucí důchod. Těm, kteří se chtějí na stáří lépe zabezpečit, umožníme odvádět z dnešních 28 procent mzdy státu jen 25 a dalších 5 procent spořit v penzijních fondech. Mezigeneračním bonusem je také možnost přispět na důchod svým rodičům, a to jedním procentem hrubé mzdy.

 

  • Důchodová reforma

Máme hotovy všechny parametry důchodové reformy. Demografický vývoj je neúprosný a dluh důchodového účtu už dnes dotujeme ročně 30 miliardami korun. Proto jsme zodpovědně upravili věk odchodu do důchodu a hledáme další zdroje na penze budoucích generací.

 

  • Novela zákoníku práce

Srozumitelnější a přehlednější je náš návrh zákoníku práce. Komplexní novela nese pružnější pracovněprávní vztahy a motivaci vytvářet nová pracovní místa.

 

  • Sociální reforma

Jednodušší systém výplaty dávek a lepší zacílení. To je nová sociální reforma, která snižuje náklady a přitom neohrožuje ty nejpotřebnější. Cílíme na ty, kteří pomoc skutečně potřebují.

 

  • Nový systém dávek

Posílili jsme kontroly proti zneužívání dávek. Jsme v terénu a díváme se i na majetek žadatelů.  Letos jsme prověřili více než 5 tisíc firem ve speciálních kontrolách a zjistili jsme, že stovky lidí pracují načerno. Odhadujeme, že tím státu uniká ročně až pět miliard korun. Chceme i proto dávky vyplácet na jediném místě a omezit jejich zneužití třeba i novým systémem karet. V boji s nelegálním zaměstnáváním radikálně přitvrzujeme.

 

  • Péče o předškolní děti

Připravujeme zákony, které podpoří alternativní zařízení v péči o předškoláky, které rodinám chybí.

 

  • Práce a rodina v souladu.

Rodiče jsou ti, kteří si mají vybírat, jak vysoký bude jejich rodičovský příspěvek a jak dlouho ho budou dostávat. Peníze od státu neztratí, ani když dvouleté a starší dítě půjde do školky.

 

  • Pěstounská péče

Chystáme radikální změnu v péči o opuštěné děti. Chceme více pěstounů a žádné ústavy. Uděláme do tří let vše pro to, aby nejmenší děti nemusely žít v kojeneckých ústavech.

 

  • Úspory, úspory, úspory

Reformujeme a spoříme peníze státu a lidí. Namísto 77 samostatných úřadů práce se stovkami poboček například vznikne 14 krajských poboček a 409 kontaktních pracovišť s nižšími náklady, ale stejnými službami. Jen na provozu tak naše ministerstvo ušetřilo stovky milionů korun a bude pokračovat i v příštím roce.

Ministerstvo zahraničí:

Záleží nám na bezpečí ve světě a podpoře vývozu? Víc, než si myslíte

Ministr Karel Schwarzenberg: „Naším úkolem je propojit naše bezpečnostní zájmy, naše hospodářské zájmy a nesmíme zapomenout, že se to celé vzájemně kryje. Jde taky o to, abychom byli v zahraničí vnímáni ne jako čisté montovny, ale kde se také pracuje na budoucnosti, to se daří, Navázali jsme spolupráci s výzkumnými ústavy v USA. To je slibný signál pro budoucnost. Doufám, že v budoucnu nebude česká zahraniční politika pod vlivem těch, kteří podřizují vnitrostranickém úspěchu a neúspěchu na české scéně.“


  • Koncepce je východisko

Definujeme naše zájmy a způsob, jak je prosazovat ve světě. Vypracovali jsme novou Koncepci zahraniční politiky. Hlavním cílem je bezpečnost naší země a prevence všech možných hrozeb. Chceme akceschopnou a ekonomicky a politicky silnou Evropskou unii a podporujeme integraci východní a jihovýchodní Evropy do Unie. Vedle toho chceme pevné vazby, spojenectví a spolupráci s USA.

 

  • Bezpečí doma i v Evropě

Předložili jsme vládě Bezpečnostní strategii. Strategie upozorňuje, že nejzásadnějšími bezpečnostními riziky jsou dnes pro Česko terorismus, šíření zbraní hromadného ničení, kybernetické útoky či regionální konflikty. K nim se řadí nelegální migrace, mezinárodní organizovaný zločin, nestabilita dodávek strategických surovin a energií a také přírodní pohromy. Strategie popisuje, jak hrozbám čelit.

 

  • Úsporně doma i ve světě

Úspory v české diplomacii jsme plánovali rozvážně. Reforma zahraniční služby byla vedena snahou o zachování služeb státu v zahraničí a dosažení větší efektivity, Přinesla zeštíhlení úřadu o 333 míst s úsporou téměř 100 milionů korun. I za této situace udržujeme efektivní síť zastoupení České republiky ve světě a hledáme způsoby, jak společně využívat a sdílet objekty zastupitelství zemí EU. Ministerstvo šetří i výdaje na investice, nákupy majetku, provoz, pracovní cesty a telekomunikace. Oproti roku 2010 se tak podařilo snížit naše výdaje o více než půl miliardy.

 

  • Podpora ekonomických zájmů

Podařilo se nám zavést nový model spolupráce s institucemi, které se podílejí na prosazování zájmů českých firem ve světě. Připravili jsme zefektivnění sítě tzv. ekonomických diplomatů a diplomatické podpory exportu.  Česká republika má ze všech zemí EU nejvyšší podíl exportu směřujícího dovnitř unie a jasným úkolem diplomacie je teď otevřít českým podnikatelům také trhy vzdálenější.

 

  • Podpora lidských práv a demokracie

Nepolevujeme v dlouhodobém úkolu české diplomacie – v podpoře lidských práv. Česká republika byla 20. května 2011 zvolena Valným shromážděním OSN za člena Rady OSN pro lidská práva. Je to nejen výsledek úspěšné kampaně, ale také důkaz pověsti země v této oblasti. V radě budeme aktivně prosazovat principy demokracie, ochrany a rozvoje lidských práv a právního státu.

 

  • Rozvojová spolupráce

V roce 2010 došlo k zefektivnění rozvojové spolupráce České republiky a vymezení priorit. Nová strategie počítá s pomocí do pěti programových zemí.

 

Ministerstvo kultury:

Je financování kultury důležité? Víc, než si myslíte

Ministr Jiří Besser: „Já se snažím resort kultury odpolitizovat, vytvořit ekonomické podmínky pro ty, kteří se kulturou živí, aby ji mohli vykonávat v maximálně ekonomicky stabilním zázemí, svobodně a nezávisle. Jeden úkol má přesto můj resort politický - je to jedna z hlavních priorit naší vlády, je to vyrovnání českého státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Jestliže má Česká republika dluh 1,4 bilionu, je to pouze ekonomické vyjádření dluhu. Dluh vůči církvím je ekonomicky mnohem menší, ale o to větší je to morální závazek. Stojí za to proces vyrovnání a napravení některých křivd vůči církvím a náboženským společnostem dokončit a zároveň uvolnit pro naše státní instituce majetek v hodnotě 31 miliard, pro kraje majetek v hodnotě 5 miliard a pro naše města a obce majetek v hodnotě 9 miliard. Já věřím, že to dokážeme.“

  • Rozumné hospodaření

Důsledně kontrolujeme hospodaření rezortu a jeho organizací. Nové vedení jsme vybrali pro Národní technické muzeum, Národní galerii v Praze či Národní knihovnu. Připravili jsme nový návrh vyrovnání státu s církvemi, který kromě navrácení části majetku vyplatí 59 miliard během 30 let. Pro stát je to o 4 miliardy levnější, než kdyby plně platil náklady na duchovní i administrativu. Přechodnou dobu, během které se budou státní dotace církvím snižovat, plánujeme na 17 let. Část majetku získají obce, kterým dosud blokované pozemky a lesy bránily v územním rozvoji.

 

  • Více peněz z úspor

Při všudypřítomných úsporách se nám podařilo poslat na péči o naše památky letos stejně vysokou částku. Navíc jsme dokázali hospodařit natolik efektivně, že jsme mohli na obnovu a údržbu památek dokonce poslat mimořádně dalších 260 milionů korun.

 

  • Podpora kinematografie

Naši Koncepci podpory české kinematografie 2011–2016 schválila vláda. Z  ní jsme vycházeli při přípravě nového zákona o kinematografii, který právě prochází připomínkovým řízením.

 

  • Národní divadlo + Státní opera

Transformovali jsme dvě klíčové státní instituce - Národní divadlo a Státní operu a chceme zachovat všechny umělecké soubory. Změna nám navíc umožnila vypovědět nevýhodné smlouvy v milionových hodnotách měsíčně. Projekt také povede ke zvýšení umělecké kvality.

 

  • Euro dotace

Změnili jsme, a to zcela zásadně, styl v získávání evropských dotací a dosáhli vynikajících výsledků u projektů v tzv. Norských fondech. I proto ministerstvo sklidilo mimořádný úspěch v žebříčku priorit čerpání EHP/Norsko 2009–2014.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Hradci Králové 22. 10. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme