TOP 09: Farmaceutická lobby bude pod větší kontrolou

1. 4. 2015

Zpřesnit reklamu na léky a zpřísnit podmínky, za kterých se mají lékaři setkávat na vědeckých kongresech, by měla novela zákona o regulaci reklamy. Norma cílí na farmaceutickou lobby a předložili ji poslanci TOP 09 Martin Plíšek a Leoš Heger. Dnes zákon projedná sněmovna v prvním čtení.

„Často se stávalo, že si farmaceutické firmy vybíraly pro své kongresy a školení velmi atraktivní turistické destinace. V těchto případech to byla pro lékaře víc dovolená než odborná a vzdělávací akce. Mnozí z účastníků pak mohli nabýt dojmu, že mají vůči pořadateli určitý závazek. Je to velmi nešťastné, protože takový postup může lékaře limitovat v práci,“ uvedl autor a předkladatel novely poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Pokud novela projde, bude moci pořádající firma hradit lékaři či lékárníkovi pouze přesně vymezené výdaje: dopravu, ubytování, stravu a registrační poplatek. Navíc jí přibude povinnost oznámit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dobu i místo konání akce, přesné znění programu, přehled sponzorů, a po skončení také poskytnuté finanční plnění. Všechny informace budou zveřejněny na internetu. Zákon udělá odpovědnými také nepodnikající fyzické osoby, které často bývají prostředníky firem a nabízejí dary, nepřiměřené pohoštění, ubytování či další prospěch. Právnické a podnikající fyzické osoby už dnes za takové jednání jsou odpovědné.

Návrh novely nově zakazuje reklamu na pohřební služby v areálech nemocnic a v zařízeních sociálních služeb, a také reklamu na léky ve formě soutěže nebo loterie. Zavádí také novou kompetenci pro SÚKL, který bude kromě reklamy na léčiva dozorovat i reklamu na doplňky stravy. „Potravinové doplňky jsou totiž často v reklamě vydávány za léky. V praxi to vede ke zneužívání propagačních reklamních aktivit a ke klamání spotřebitele,“ říká spolupředkladatel poslanec Leoš Heger (TOP 09).

Za porušení zákona by mohla firmám hrozit pokuta až 15 milionů korun. „Dosavadní výše sankcí se v mnoha případech míjela účinkem, proto navrhujeme sankce zvýšit až trojnásobně,“ uvedl poslanec Martin Plíšek (TOP 09). 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 1. dubna 2015

Přílohy
PDF Farmaceutická lobby bude pod větší kontrolou.pdf (133.4 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme