TOP 09 drží slovo. Podpoří rozpuštění sněmovny

Všech 42 poslanců z klubu TOP 09 a hnutí Starostové dnes hlasovalo proti vládě Jiřího Rusnoka. Koaliční partneři, ODS a strana LIDEM, ovšem nedodrželi své závazky a většina 101 hlasů tak v dolní komoře neexistuje. TOP 09 proto dodrží své slovo a podpoří rozpuštění Poslanecké sněmovny.

7. 8. 2013

TOP 09 byla po celou dobu loajální a říkala, že dokud ve sněmovně existuje většina 101 hlasů, nevidíme důvod k předčasným volbám. Řekli jsme to prezidentovi, koaličním partnerům i sdělovacím prostředkům. Zcela v souladu s našimi stanovisky ale opakujeme, že pokud tuto spolehlivou většinu mít nebudeme, všech 42 poslanců podepíše arch, na kterém budou žádat schůzi k rozpuštění sněmovny,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ještě před hlasováním.

V něm nakonec vláda Jiřího Rusnoka sice důvěru nezískala, koalice ale přišla o deklarovanou většinu. Už deset minut po hlasování tak předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík držel v ruce listinu s 42 podpisy žádající schůzi, na které se rozpustí dolní komora.

Protože neexistuje žádná funkční síla, která by mohla spravovat zemi, podporuje TOP 09 předčasné volby.

ODS je bohužel stále stranou ovládanou kmotry, proto nemůže být v tomto volebním období už spolehlivým partnerem,“ dodal Miroslav Kalousek.

O rozpuštění sněmovny i vypsání předčasných voleb chtějí zástupci TOP 09 jednat bezodkladně.

Martina Týblová, tiskové oddělení
Osobnosti: Miroslav Kalousek