TOP 09: Dejme radnicím možnost zakázat vozítka typu Segway

9. 12. 2015

Města a obce by měly mít možnost zakázat v určitých částech svého území nebo i plošně pohyb vozítek typu segway. Do novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou právě dnes schvaluje Sněmovna, to navrhli poslanci TOP 09 Daniel Korte a František Laudát.

Tato vozítka na chodnících jsou nebezpečná nejen pro matky s kočárky i handicapované občany,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát.

Podle návrhu poslanců by radnice mohly určit ulice či zóny, kam vozítka nebudou moci vjíždět nebo je ve své obci zakázat zcela. „Vozítka typu Segway do historických částí měst nepatří. V Praze 1 je v Loretánské ulici Škola Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a na Maltézském náměstí Konzervatoř Jana Deyla a střední škola pro zrakově postižené. Všichni jejich frekventanti, kteří se tudíž pohybují po Malé Straně ve zvýšeném počtu, jsou při střetu s takovým vozítkem mimořádně ohroženi, protože je nejenže nevidí, ale v uličním ruchu ani neslyší,“uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Nové omezení pohybu vozítek se nebude týkat pouze chodníků. Obce by totiž v případě, že zákon projde parlamentem, mohly zakázat jízdy na nich i na stezkách pro chodce a cyklisty, v pěších a obytných zónách přímo na silnicích. Výjimku by dostali jen policisté a strážníci.

Možnost zakázat vozítka ocení především pražští starostové. V hlavním městě jsou totiž u turistů velmi populární. Už mnoho let požadujeme po ministerstvu dopravy takový zákon. Ideálním řešením je dát obcím pravomoc plošně zakázat provoz vozítek typu Segway. V centru Prahy totiž nelze dílčí omezení jejich provozu pomocí dopravních značek použít. V ulicích naší městské části je už nyní tak obrovská koncentrace lidí a vozidel, že by nové značky výrazně omezily nebo přímo znemožnily normální pohyb," míní starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 9. 12. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme