TOP 09: Americký konvoj v Česku je testem naší společnosti

26. 3. 2015

TOP 09 vítá, že se v následujících dnech přes Českou republiku přesune konvoj americké armády. V čase rusko-ukrajinského konfliktu, v době, kdy si připomínáme konec druhé světové války, a také 25. výročí zapojení našich vojáků do mezinárodní koalice v Kuvajtu, je to vyjádření sounáležitosti s aliancí a test naší společnosti.

„Je smutné,  že na rozdíl od Baltských zemí a Polska je u nás tolik lidí, kteří přesvědčují, abychom neškádlili Rusko. Abychom odmítli konvoje spojenců a otočili se k nim zády. Je nutné každý den připomenout, že poblíž našich hranic se vede válka,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Bohudíky máme své spojence, máme velké i menší státy ve společenství NATO, které s námi sdílejí společné zájmy a odhodlání bránit svobodu. Průjezd amerického konvoje je jen jeden z projevů naší připravenosti a tohoto odhodlání. Samozřejmě u nás máme svobodu slova, i pro zbabělce a kolaboranty,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Proč je důležitý průjezd konvoje americké armády

• Jsme členy NATO. Náš souhlas s průjezdem znamená, že si vážíme našich spojeneckých závazků. Dávají nám jistotu, že při obraně našeho vlastního státu nebudeme stát sami.
  • Je logické, že podporujeme naše spojence, pozemní přesun vojsk je součástí jejich cvičení.
  • Přesun vojáků je demonstrace soudržnosti celé Aliance, protože konvoj jede přes území více států (cvičili v Polsku, Litvě a Estonsku a projedou přes ČR do Německa).
  • Není to zbytečná demonstrace síly, ale demonstrace podpory. Cvičení o několika tisících mužích zdaleka nedosahují velikosti manévrů Ruské federace, které toho času probíhají o síle 40 tisíc mužů.
  • Přejezd konvoje je příležitost pro obyvatele i samotné vojáky. Budou mít příležitost pobavit se s občany. Osobní setkání je vždycky výhodné, mohou z něj vzniknout stejná přátelství jako před 70ti lety.
  • Americký konvoj symbolizuje jednotu Aliance před agresorem, který ohrozil suverenitu státu v sousedství Unie. Místo kritiky přesunu amerických vojáků bychom měli volat pro navrácení Krymu a zajištění suverénní Ukrajiny.
  • Přejezd není nijak výjimečný. Průjezdy a různá další vojenská cvičení jsou častá a tento konvoj se odlišuje pouze tím, že je předem ohlášený a pozemní. Loni se přes ČR uskutečnilo 131 přesunů s téměř 1631 vojáky a 601 kusy techniky, z toho 11 přesunů (632 vojáků 316 kusů techniky) se týkalo právě americké armády.
  • V Praze se všechny tři části konvoje (118 vozidel, 516 vojáků) spojí a přenocují, ale stále se jedná o přesun. A v takovém případě o tom podle Ústavy ČR má pravomoc rozhodnout vláda.
  • Konvoj mimo jiné symbolicky projede také přes Liberec, kde vznikl československý protichemický prapor, který se před čtvrtstoletím zapojil společně s americkými vojáky a dalšími spojenci do osvobození Kuvajtu od iráckých dobyvatelů.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 26. března 2015

Přílohy
PDF Americký konvoj v Česku je testem naší společnosti.pdf (204.7 kB)