Think-tank TOPAZ veze na seminář do Bruselu téma malého a středního podnikání

20. 4. 2016

Think-tank politické strany TOP 09 – TOPAZ, jako člen Wilfried Martens Centre for European Studies a čerstvý držitel ocenění Best Activity Award 2015, poprvé pořádá seminář v Bruselu. V Bruselu otevře problematiku byrokracie a administrativní zátěže, se kterými se potýkají malé a střední podniky.

Neustále se měnící evropská pravidla a legislativa ovlivňují každodenní fungování firem a podniků v celé Unii. Kromě evropských pravidel se musí malí a střední podnikatelé navíc potýkat i se zákony vznikajícími v členských zemích. V rámci panelu, který veze do Bruselu Think-tank TOPAZ, se proto chceme zaměřit na to, jak ulehčit fungování malým a středním podnikatelům,” říká předseda správní rady TOPAZu Reda Ifrah.

Evropská komise sice dlouhodobě usiluje o zlepšování podmínek malého a středního podnikání, presto existuje řada možností, jak legislativu zpřehlednit a odstranit jim z cesty zbytečné překážky. TOP 09 vnímá důležitost střední třídy ve společnosti a dlouhodobě podporuje malé a střední podnikatele, nejen proto, že právě oni ženou ekonomiku kupředu. Zároveň si ale uvědomuje, že na evropské úrovni daří zlepšovat jen pomalu a na národní úrovni jim současná vláda hází klacky pod nohy. Proto oceňuji, že TOPAZ toto téma otevře také v Bruselu,“ říká první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Dalším problémem spojeným s administrativní zátěží a přebujelým státním aparátem je korupce. „České malé a střední firmy opakovaně označují tuto sféru za obzvláště problematickou pro hladké fungování jejich podnikání. Velkou úlevu by přineslo například zavedení e-government, které se ale stále odkládá a v současné době je jeho plná implementace plánovaná až na rok 2019,“ dodává Lucie Tungul, členka akademické rady TOPAZu a jedna z hlavních řečníků panelu.

Cílem diskuse je jasně pojmenovat hlavní problémy a výzvy administrativní zátěže na národní i evropské úrovni a zároveň představit možná řešení. Panel bude moderovat ředitelka České podnikatelské reprezentace při EU v Bruselu Alena Mastantuono a vystoupí na něm politický ředitel EUROCHAMBRES Ben Butters, Lucie Tungul z Fatih univerzity v Istanbulu a členka akademické rady TOPAZu a také Jonathan Stoodley z Generálního sekretariátu Evropské komise.  

Celou diskuzi můžete sledovat živě zde: http://www.martenscentre.eu/networklive

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

V Praze 20. dubna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme