Schwarzenberg: Musíme otevřít debatu o zločinech komunismu

16. 7. 2015

Zločiny komunismu nesmějí být zapomenuty. Připomíná je i dílo umělecké skupiny Pode Bal "Rekonstrukce jako tragédie a fraška", které se z Bruselu, kde vzbuzovalo silné emoce, přesunulo na nádvoří Musea Kampa. Dnes bylo představeno veřejnosti. Přemístění díla, které by se jinak do České republiky vůbec nedostalo, finančně podpořila TOP 09 částkou 250 tisíc korun, a to jako jediný sponzor.

„Nemáme ambici dílo hodnotit, naším cílem je otevřít debatu napříč odbornou i laickou veřejností o zločinech komunistické moci na hranici, ale i ve vnitrozemí. Připomínat osud Hartmuta Tautze je naší povinností, aby i příští generace bránily politice, která by vedla k takové nelidskosti," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dílo představuje příběh osmnáctiletého mladíka, který byl při pokusu o překročení státní hranice roztrhán psy.

Nebývá zvykem, aby politická strana podporovala umění. „Toto je tak výjimečné dílo, které se setkalo s velmi negativním ohlasem v Bruselu ze strany socialistů a komunistů, že v okamžiku, kdy jsme se dozvěděli, že by dílo mohlo být vystaveno v Praze, jsme ani na vteřinu neváhali a TOP 09 se jednomyslně rozhodla podpořit rekonstrukci tohoto díla a jeho převezení a vystavení," říká předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek.

Sousoší znázorňuje konkrétní tragický příběh osmnáctiletého chlapce, a co je na tom zvlášť smutné, že ukazuje příběh dvou nepřímých pachatelů, příslušníků pohraniční stráže, kteří mají svá jména a dnes žijí spokojeným životem," uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN).

Socha, která nese pro dokreslení podtextu obsáhlý podtitul „Roztrhání NSH (narušitele státních hranic), občana východního Německa Hartmuta Tautze ´samostatně útočícími psy´ československé pohraniční jednotky při pokusu překročení hranic v srpnu 1986 ze Slovenska do Rakouska v oblasti Petržalka, zatímco pohraničník Ivan Hirner a vojín Oldřich Kovář přihlížejí", bude na nádvoří Musea Kampa k vidění do konce září.

Tiskové oddělení TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme