Schwarzenberg a Štětina podpořili Ukrajince přímo na frontové linii

19. 5. 2016

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a europoslanec Jaromír Štětina tento týden navštívili východní Ukrajinu, kde jednali se zástupci správy doněcké oblasti a podpořili přímo na frontové linii obyvatele země.

Šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny ČR Karel Schwarzenberg a europoslanec Jaromír Štětina, který je členem zahraničního výboru Evropského parlamentu, se včera vrátili z oficiální návštěvy Ukrajiny, kde se během několika dní setkali se zástupci vlády, humanitárních organizací i médií.

„Rusko bude konflikt udržovat. Slavné minské dohody neplní žádná ze stran. Ukrajina má podle nich pořádat v obsazených oblastech svobodné volby. Jak to má udělat, když je tam cizí armáda?“ řekl po návratu z cesty čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jižně od Kramatorsku oba politici navštívili kontaktní linii znepřátelených ozbrojených sil u Zajcevo. „To, že dva evropští politici navštívili bezprostřední zónu konfliktu, je výraznou symbolickou podporou ukrajinského ozbrojeného boje proti ruským a separatistickým okupantům,“ říká europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09/STAN).

V Kramatorsku vedli jednání s  ukrajinským gubernátorem Pavlem Žebrivským, předsedou Oblastní státní administrace a vedoucím Vojensko-civilní správy Doněcké oblasti. Pavel Žebrivský oba politiky informoval o hospodářské, politické a vojenské situaci v této oblasti a zmínil i mezinárodní kontext konfliktu. Sám charakterizoval Minské dohody takto: “Evropa nás nutí, abychom vyjednávali s okupanty a teroristy.“

V Kyjevě pak jednali s Refatem Čubarovem, předsedou krymského parlamentu, tzv. Medžlisu. Jaromír Štětina mu předal text rezoluce o Krymských Tatarech, kterou minulý týden přijalo plénum Evropského parlamentu. Evropská rezoluce připomíná smutné události z května 1944, kdy Stalin nechal deportovat až 250 000 Krymských Tatarů do Uzbekistánu. Evropští poslanci podpořili Krymské Tatary v jejich vzdoru proti současné okupační moci. Rezoluce zdůraznila jasnou podporu svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny. Evropský parlament také vyzval Ruskou federaci, aby ukončila politicky motivované pronásledování disidentů a občanských aktivistů.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 19. května 2016