Putnová: Nechejme školám svobodu rozhodování

12. 7. 2016

Poslanci TOP 09 navrhují, aby si školy samy rozhodly o tom, jak využijí peníze od státu. Důvěřujeme školám, samy vědí nejlépe, jak využít finance. Nechejme jim svobodu a prostor pro vlastní rozhodování, říká k návrhu poslankyně Anna Putnová, expertka TOP 09 pro školství.

Ministryně školství přichází s novým modelem financování regionálního školství. Normativní financování na žáka chce nahradit financováním výkonů pedagogů. Tato změna financování by měla začít platit od školního roku 2018 / 2019. Předpokládaná změna by vyžadovala 3 až 8 miliard korun. Tyto peníze nemá ministerstvo zatím v rozpočtu jisté.

TOP 09  navrhuje, aby se mzdové a neinvestiční výdaje, mezi které patří peníze na pomůcky, učebnice, vzdělávání učitelů, v regionálním školství sloučily a školy je mohly používat podle svých aktuálních potřeb. Malé, navíc rozškatulkované, finanční zdroje, totiž každoročně stresují ředitele škol při sestavování rozpočtu.

Důvěřujeme školám, vědí samy nejlépe, jak použít finance. Neobáváme se zneužití, na vysokých školách tato forma už funguje řadu let. Dává to větší prostor pro vlastní rozhodování a nevyžaduje to ani změnu zákona," říká místopředsedkyně poslaneckého klubu a členka školského výboru Anna Putnová (TOP 09).

TOP 09 bude při jednání o státním rozpočtu na příští rok prosazovat, aby se platy učitelů na všech stupních do tří let zvýšily na úroveň platů policistů. 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 12.7.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme