Potřebujeme lepší pravidla pro neregulovaný chov psů

8. 7. 2015

Tři zásadní úpravy zákonů a předpisů navrhuje expertní skupina, kterou sestavili poslanci TOP 09 Gabriela Pecková a Herbert Pavera k řešení problémů s množírnami psů. Experti a politici se shodli na tom, že je nutné zpřesnit práva a povinnosti chovatelů zvířat, zavést povinné čipování psů a také vytvořit předpis s jasnými podmínkami pro zájmové chovy zvířat.

„Zákon na ochranu zvířat nechrání dostatečně psy proti týrání. Kontrolním orgánům totiž chybí jeho jasný výklad, a proto nemají možnost dostatečně postihovat neregulované chovy zvířat. Chceme proto přesně vymezit práva a povinnosti chovatelů a pravomoci kontrolních institucí,“ říká členka expertní skupiny a poslankyně TOP 09  Gabriela Pecková.

V současné době také neexistují ani konkrétní pravidla podmínek péče o psy v zájmových chovech. Právě to umožňuje majitelům množíren psů upřednostňovat nízké náklady před péčí o zvíře. V množírnách pak psi často trpí, protože jsou pouze nástrojem pro výdělek svých majitelů. „Proto chceme vytvořit nový prováděcí předpis, ve kterém by byly specifikovány minimální podmínky pro chov, ochranu a péči o zdraví zvířat. Díky tomu bude možné stanovit minimální standardy pro zájmové chovy. Kromě těch, co provozují tyto chovy, to bude také podklad pro instituce, které povolují a kontrolují psí hotely, útulky a depozity zvířat,“ uvedla poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).

Povinnost označit každého psa je pak podle závěrů expertní skupiny nutná také kvůli lepší ochraně psů před týráním. „Navrhujeme začít co nejdříve s přípravou na povinné označování všech psů. To přinese nejen prevenci před týráním, ale majitelům také jistotu, že zatoulaného psa rychleji naleznou, což navíc sníží výdaje obcí na provoz psích útulků a umožní jim lépe vybírat poplatky za chov psů,“ uvedl člen expertní komise poslanec Herbert Pavera (TOP 09). „Součástí zavedení povinných čipů pro psy musí být edukační kampaň, která majitelům vysvětlí důvody. Tady je prostor pro neziskové organizace, jejichž pomoc je neocenitelná,“ dodal Pavera.

Složení expertní skupiny 
Poslanci - MUDr. Gabriela Pecková, Mgr. Herbert Pavera, 
veterinární lékaři - MVDr. Pavel Hron, MVDr. Martina Načeradská, MVDr. Daniela Vozková, 
Komora veterinárních lékařů - MVDr. Kateřina Novozámská, 
Ministerstvo zemědělství ČR - MVDr. Jiří Kruml, 
Českomoravská kynologická unie - Vladimíra Tichá, 
právní podpora - JUDr. Zuzana Rennerová.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 8. července 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme