Polčák: Navrhujeme nejvyšší státní vyznamenání pro Natalii Gorbaněvskou

7. 5. 2014

Nejvyšší státní vyznamenání České republiky by podle poslanců TOP 09 Stanislava Polčáka a Gabriely Peckové měla získat im memoriam Natalia Gorbaněvská. Moskevská rodačka byla v roce 1968 jednou z hrstky lidí, kteří měli odvahu veřejně demontrovat proti sovětské invazi do Československa.

Myslíme si, že Česko stále ještě dost neocenilo zásadový postoj této statečné ženy. Udělení státního vyznamenání této statečné ženě považujeme za výraz snahy o splacení tohoto dluhu,“ vysvětlil Stanislav Polčák důvody, proč by mělo Česko vyznamenat právě Gorbaněvskou. „Pamětní medaili Karla Kramáře, kterou paní Gorbaněvská obdržela v roce 2008, nepovažujeme za odpovídající ocenění jejích odvážných postojů v dobách, které byly pro Československo tak těžké,“ dodal poslanec Polčák.

Známá ruská disidentka Natalia Gorbaněvská se narodila roku 1936 v Moskvě. V roce 1964 absolvovala Leningradskou univerzitu a začala pracovat jako korektorka a překladatelka. Koncem dubna 1968 vyšlo první číslo samizdatu Kronika současných událostí. Pod titulem „Rok lidských práv v Rusku“ jej edičně připravila Natalia Gorbaněvská, do roku 1983 vyšlo dalších 62 čísel Kroniky, která se tím stala nejvýznamnějším a nejdéle vycházejícím opozičním periodikem v Sovětském svazu. V srpnu 1968 se rozhodla proti invazi sovětských vojsk do Československa protestovat. Byla zatčena, prohlášena za duševně chorou a dva roky vězněna v psychiatrických léčebnách. Po propuštění se angažovala například v protestech proti vyhoštění Alexandra Solženicyna. Poté emigrovala do Francie, zemřela loni na konci listopadu v Paříži.

Je jen velmi málo žen, které se vyjímají v historii naší země. Měli bychom si je připomínat a jsem si jista, že tento řád si právě paní Natalia plně zaslouží,“ uvedla poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09), členka Rady Evropy.

Řád Bílého lva je v současné době nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Řád Bílého lva byl původně udělován osobám, které se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Československo, a to od roku 1922. V loňském a v letošním roce získali tento řád pouze dva prezidenti – loni slovenský Ivan Gašparovič a tento týden prezident Německa Joachim Gauck.  Od roku 1989 získalo tento řád pouze 5 žen. Poslední ženou byla před čtyřmi lety Marie Ljalková - Lastovecká, česká odstřelovačka, volyňská Češka, zdravotnice, jež bojovala v druhé světové válce. 

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

7. 5. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme