Podporujeme individuální vzdělávání na druhém stupni základních škol

Poslanci TOP 09 chtějí vrátit do školského zákona možnost individuálního vzdělávání pro žáky na druhém stupni základních škol. Předkládají proto pozměňující návrh do novely, kterou dnes projednává sněmovní Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

2. 10. 2014

Novela v současnosti neupravuje individuální vzdělání na druhém stupni základních škol. Tuto formu výuky pouze umožňuje prostřednictvím pilotního ověřování, které je nyní prodloužené na dobu neurčitou. „Individuální vzdělání nikdy nebude masovou formou vzdělávání. Ale je důležité, aby tato varianta existovala jako výraz plurality, svobody volby a názorové pestrosti ve vzdělání,“ říká expertka pro oblast školství TOP 09 poslankyně Anna Putnová.

TOP 09 dlouhodobě prosazuje odpovědnost rodičů za vzdělání dětí.  „Této tezi o zásadní odpovědnosti rodičů za vzdělávání svých dětí odpovídá i to, že rodiče mohou rozhodnout o jeho formě,“ míní poslankyně a členka výboru Nina Nováková (TOP 09).

Původní verze novely obsahovala možnost rozhodnout se pro individuální vzdělávání i pro děti na druhém stupni, ale ministerstvo školství nakonec tuto předlohu stáhlo. Poslanci TOP 09 novelu chtějí o tento zásadní bod doplnit. Na rozdíl od individuálního vzdělávání na prvním stupni, kde zákon požaduje pouze středoškolské vzdělání, ale chtějí záruku vyššího vzdělání garanta. „Kvalita vzdělání žáků by měla být zajištěna vysokoškolským vzděláním vyučujícího,“ dodal poslanec a děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha. 

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

2. 10. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme