Peníze EU rozdělujme bez centralizace

Neopakujte stejné chyby a pošlete více peněz na rozvoj venkova, Vyzývají starostové obcí Stát. Nejefektivnější cestou rozdělování dotací jsou místní akční skupiny - klastry podnikatelů, obcí a neziskovek. Právě ty formují rozvoj regionu a především rozdělují evropské dotace pod veřejnou i vzájemnou kontrolou. To je jeden ze závěrů semináře poslanců TOP 09 a starostů, který se věnoval fondům v EU v dalším programovacím období. Sešla se na něm více než stovka zástupců obcí.

16. 1. 2014

Výsledkem uplynulého sedmiletého cyklu, ve kterém do České republiky proudily bruselské peníze v řádech stovek miliard, bylo prohlubování meziregionálních rozdílů. „Přitom cíl byl přesně opačný. Zaostalejší regiony měly „dotahovat“ ty vyspělé. Ale to se nestalo,“ říká poslanec a bývalý starosta Železného Brodu Václav Horáček (TOP 09). Mezi slabé oblasti patří hlavně venkov, tedy obce a menší města do 25 000 obyvatel.

Řešením může být metoda komunitně vedeného místního rozvoje prostřednictvím místních akčních skupin, kterou podporuje Evropská komise. Není zatížena korupčními skandály, jako například nechvalně proslulé regionální operační programy, které se v následujících letech zruší. Neměla by je však vystřídat tuhá centralizace. „Využití místních akčních skupin by mohlo garantovat transparentní a dostupné rozdělování malých projektů v území, bez náročného dojíždění do nejbližšího krajského města nebo do Prahy. Aby tento systém začal fungovat skutečně efektivně, je potřeba takto rozdělovat zhruba desetinu všech peněz, které k nám z Bruselu do roku 2020 dorazí,“ říká poslankyně a bývalá starostka obce Chýně Věra Kovářová (STAN).

Konkrétně tedy částku 45 miliard korun. Je to pouhý zlomek peněz, ministerstva však tento model zatím příliš neakceptují. A to i přesto, že se za něj postavily významné organizace reprezentující na celostátní úrovni zájmy obcí a měst z celé České republiky – Asociace krajů (AK ČR), Sdružení místních samospráv (SMS ČR) a Spolek pro obnovu venkova (SPOV). „Pokud vláda oprávněný požadavek těchto organizací na decentralizovanou a nekorupční distribuci evropských peněz nevyslyší, vyzveme ji k tomu sami, “ potvrdili oba členové poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. 

Martina Macková, tiskové oddělení
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme