Obrana země je teď důležitější než dotace agropotravinářskému komplexu

25. 11. 2015

Ministerstvo obrany by mělo získat do svého rozpočtu pro příští rok navíc více než dvě miliardy korun. Ne však z vládní rozpočtové rezervy, ale z dotačních podpor ministra zemědělství pro agropotravinářský komplex. Navrhují to poslanci klubu TOP 09 a Starostové, kteří se tak rozhodli opravit návrh koaličního poslance Ivana Gabala. Ten Sněmovna kvůli formálním chybám nemůže přijmout.

Ministerstvo obrany by přesunem peněz v návrhu státního rozpočtu získalo celkem 2,280 miliardy, a tím by jeho rozpočet dosáhl hranice 50 miliard.

„Netajíme, že jsme se inspirovali myšlenkou kolegy Ivana Gabala (KDU-ČSL). Zjistili jsme ale – asi jako jediní, že jeho návrh je nehlasovatelný. Kdyby ho Sněmovna schválila, porušila by zákon o rozpočtových pravidlech,“ vysvětlila poslankyně a členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Peníze pro obranu chtěl poslanec Gabal totiž převést z vládní rozpočtové rezervy, což ale není fakticky možné. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové proto narychlo hledali jiný zdroj v již navrženém státním rozpočtu, který Sněmovna právě projednává. Našli potřebné dvě miliardy právě v dotačních podporách ministra Jurečky s názvem „Podpora agropotravinářského komplexu.“

„Ve výboru pro obranu jsem také navrhoval více peněz pro rozpočet ministerstva obrany. V dnešní bezpečnostní situaci je to nevyhnutelné a není pro to ani lepší doba než období ekonomického růstu. Myslím, že agropotravinářští velkopodnikatelé by to měli v zájmu této země pochopit,“ říká poslanec a člen výboru pro obranu Marek Ženíšek.

Pozměňovací návrh proto dnes podali poslanci klubu TOP 09 a Starostové Věra Kovářová, Marek Ženíšek a Zdeněk Bezecný.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 25. listopadu 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme