Nový slogan ANO? Prostě to zanedbáme

1. 3. 2016

Více než deset miliard na mýtném a dalších 130 miliard kvůli EIA – tolik může stát daňové poplatníky nečinnost české vlády. Jakkoli se ministři za hnutí ANO snaží přesvědčovat voliče, že „makají“, ve skutečnosti svou neschopností připravují stát o miliardy korun ročně. 

S řešením krize v rezortu dopravy i životního prostředí premiér Sobotka otálí a ministři neřeší problémy. Obě ministerstva se tak nyní ocitla v kritické situaci, na kterou doplatí všichni občané,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát (TOP 09).

Ministr dopravy za hnutí ANO i přes veškerá varování nechal situaci kolem výběru mýtného zajít tak daleko, že od příštího roku hrozí miliardové ztráty. „Tato vláda od začátku ví, že smlouva o výběru mýtného končí k 31. prosinci 2016. Přesto se kvůli neschopnosti ministra Ťoka a jeho předchůdce Prachaře ocitlo Česko v situaci, která nemá řešení podle platných zákonů. Hrozí, že se mýto od 1. ledna 2017 vybírat nebude, a Česká republika tím přijde každý den o 27 milionů korun,“ upozornil poslanec František Laudát a dodal: „Přidanou hodnotou této neschopnosti je hrozba, že naše silnice se stanou magnetem pro veškerou tranzitní nákladní dopravu.“

Úplně stejně nezodpovědně se chová ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec, který nechal „vyhnít“ problém s EIA. Přestože bylo předem jasné, že ministr musí vyjednat v Bruselu výjimku pro dříve zpracované dokumentace, aby Česko mohlo i po schválení nového zákona o EIA pokračovat dál ve výstavbě dálnic i obchvatů měst, neudělal to. Kvůli tomu jsou zastaveny projekty a ohroženy další za 130 miliard korun.

TOP 09 upozorňuje na přímou zodpovědnost ministra Brabce za problémy, do kterých se dostanou obecní a krajské investice, pro které jsou dokumentace EIA nezbytné. „Nastala neuvěřitelná situace, kdy dříve projednané a schválené dokumentace EIA není možné použít pro dané projekty. V praxi to znamená velké zpoždění staveb, riziko nečerpání strukturálních fondů EU a ohrožení celého sektoru velkého stavebnictví,“ uvedl expert TOP 09 pro životní prostředí a člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař. „Je to neuvěřitelné. Tato vláda se snaží vybírat jednotky miliard ročně zaváděním duplicitních šmírovacích systémů a zároveň nečinností pouhých dvou ministrů za hnutí ANO ohrožuje fungující systém výběru desítek a stovek miliard,“ dodal Tomáš Tesař (TOP 09)

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 1. března 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme