Neomezujme osobní svobodu občanů

2. 12. 2015

Za omezování osobní svobody občanů v České republice i v dalších zemích EU považují politici TOP 09 úvahy Evropské komise o omezení legálního držení zbraní. Výkonný výbor TOP 09, který vzešel z nových voleb na víkendovém sněmu strany, se tímto problémem zabýval na svém prvním jednání.

TOP 09 se vymezila proti zpřísnění podmínek pro kontrolu, nabývání a držení zbraní ve všech členských zemích Evropské unie. „Razantní omezení práv občanů legálně držet zbraně, o kterém uvažuje Evropská komise, je krajně nešťastné. Teroristé si přece nechodí žádat o zbrojní průkaz,“ řekl poslanec František Laudát (TOP 09).

Podle něj mohou přílišné restrikce v kombinaci s obavami obyvatel z teroristických útoků naopak vést k výraznému nárůstu nelegálního držení zbraní. „Podpoříme rozumné návrhy, které budou směrovat k bezpečnějšímu znehodnocování vyřazených zbraní. Tak, aby nemohly být předmětem úprav a černého obchodu, který slouží jako technická základna pro teroristy,“ dodal František Laudát.

Usnesení navrhli Výkonnému výboru TOP 09 členové z Královéhradeckého kraje. Doporučili také, aby zástupci TOP 09 na všech úrovních, včetně europoslanců, prosazovali v této oblasti nedotknutelnost národních legislativ.

„Nikdy se nedá s terorismem bojovat tím, že omezíme legální držení čehokoliv. Je to stejné, jako kdybychom příště omezili prodej automobilů od určité kubatury občanům jen proto, že je teroristé využívají ke svým účelům jako zbraň,“ míní člen Výkonného výboru TOP 09 Radek Zapletal z královéhradecké organizace strany.

Výkonný výbor TOP 09

je proti omezování osobních svobod občanů v ČR i občanů v rámci EU. Z tohoto důvodu odmítá jakékoliv snahy o omezení legálního držení zbraní a omezení jejich druhů. Naopak doporučuje, aby naší zástupci na všech úrovních prosazovali:

  • nedotknutelnost národních legislativ v této oblasti;
  • přístup ČR k této otázce a u nás zavedený systém jako standard ve všech zemích EU.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 2. prosince 2015

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme