Navrhujeme rodinnou EIA. Chceme vědět, jaký je dopad zákonů na rodičovství

2. 7. 2015

Každý zákon, který přijme parlament, by měl mít tzv. Rodinnou EIA, tedy část, která zhodnocuje jeho vliv na rodiny a rodičovství. Umožní to změna jednacího řádu Sněmovny, kterou navrhují poslanci TOP 09 Nina Nováková a Martin Plíšek. U nových zákonů se v současnosti řeší jen jejich možné dopady na rozpočty nebo soulad s mezinárodními smlouvami.

„Stejně jako chráníme přírodu, i s pomocí studií EIA, musíme chránit i fungující rodinu. Pro stát je ze všech hledisek nejvýhodnější, když je ve společnosti co nejvíc fungujících rodin. Chceme dát najevo, že jsme si vědomi významu rodiny jako tradičního a stabilizačního prvku naší společnosti," řekla k návrhu poslankyně Nina Nováková, expertka TOP 09 na oblast občanské společnosti.

Každá regulace (zákon), která oslabí a poškodí rodinu, poškozuje celý společenský systém. Rodina je primární, stát je až sekundární sociální útvar. Je proto logické, aby se všechny normy, které předkládá vláda Parlamentu, předem posoudily, zda nemají negativní dopad na rodinu a rodičovství.

„Podle Listiny základních práv a svobod i podle nového občanského zákoníku je dnes rodina pod zvláštní ochranou zákona. Považujeme za chybu, že vládní ani poslanecké návrhy zákonů neobsahují v odůvodnění zhodnocení ekonomických, sociálních a jiných dopadů na rodinu a rodičovství, proto přicházíme s návrhem změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny," uvedl člen ústavněprávního výboru sněmovny poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

O podobě dopadových studií nerozhoduje Sněmovna, ale pouze vláda. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL měla podle poslanců TOP 09 možnost zařadit rodinu a rodičovství do seznamu specifických dopadů zákonů v rámci RIA (Hodnocení dopadu regulace – Regulatory Impact Assessment), ale neodhodlala se k tomu. „Na seznamu je dnes 9 položek. Netušíme, co brání tomu, aby rodina byla tou desátou položkou. Na vládu můžeme pouze apelovat, ale jako poslanci musíme jednat v rámci svých pravomocí. Proto navrhujeme zakotvit dopad na rodičovství a rodinu přímo do Zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny," dodala poslankyně Nina Nováková (TOP 09).

Navržená změna zákona nebude mít dopad na veřejné rozpočty a je v souladu s mezinárodními smlouvami a ústavním pořádkem ČR.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09