Ministr Schwarzenberg dostal v Hamburku cenu za boj za lidská práva

2. 12. 2012

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes obdržel v Hamburku letošní Cenu Marion Dönhoffové za mezinárodní porozumění a usmíření. Prestižní ocenění uděluje od roku 2003 týdeník Die Zeit spolu se dvěma nadacemi. K jeho dřívějším nositelům patří například nositelé Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu a Michail Gorbačov.

Karel Schwarzenberg cenu dostal za své dlouholeté angažmá za lidská práva. „V rakouském exilu se během studené války neúnavně zasazoval o lidská a občanská práva v komunistickém východním bloku. Také jeho vystupování ve prospěch větší a semknutější Evropy je dodnes příkladné. Jak říkala hraběnka Dönhoffová, patří k 'těm lidem, kteří vědí, o co jde',“ zdůvodnil výběr letošního laureáta předseda poroty Theo Sommer.

Cena, pojmenovaná po někdejší vydavatelce týdeníku Die Zeit byla do roku 2010 dotována 20.000 eury (zhruba půl milionu Kč), v současnosti už je jen čestným oceněním.

Tuto částku nyní dostává držitel podpůrné ceny, kterou tento rok získá projekt Stolpersteine (doslova kameny, o které se zakopává). Ten pomocí pamětních kamenů zasazených do chodníků připomíná zapomenuté oběti holokaustu. V asi 750 evropských městech je už přes 37 000 takových malých pomníčků; od roku 2008 jsou k vidění i v českých městech.

mzv.cz, 2. 12 2012

Volby: