Liberecký kraj díky zveřejňování smluv zvítězil v hodnocení úřadů

LIBERECKÝ KRAJ DNES DÍKY ZVEŘEJŇOVÁNÍ SMLUV NA INTERNETU ZVÍTĚZIL V HLASOVÁNÍ VEŘEJNOSTI O NEJTRANSPARENTNĚJŠÍ TUZEMSKÝ ÚŘAD.  V SOUTĚŽI S NÁZVEM „OTEVŘENO“ ZÍSKAL CELKEM 37 PROCENT HLASŮ. ZVEŘEJŇOVÁNÍ VŠECH SMLUV NA NOVĚ VZNIKLÉM PORTÁLU VEŘEJNÉ SPRÁVY INICIOVAL STRAROSTA SEMIL A LÍDR LIBERECKÉ KANDIDÁTKY TOP 09 S PODPOROU STAROSTŮ DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY JAN FARSKÝ.

25. 9. 2013

„Je to významné ocenění Libereckému kraji za jeho snahu o co největší otevřenost. Doufám, že si lidé díky vítězství v soutěži všimnou, že kraj, který není ovládán oranžovou ani rudou koalicí, ukazuje cestu k transparentnosti. Lidé dali jasný signál, že zveřejňování smluv sami vyžadují,“ uvedl Jan Farský v reakci na vítězství Libereckého kraje.

Jan Farský je zároveň autorem zákona, který měl zavést povinnost zveřejňovat smlouvy nejen pro kraje, ale i pro obce, ministerstva a pro stát a jeho firmy. „Zákon jsme s mými spolupracovníky a s pomocí neziskových organizací sepsali loni na jaře. Byl schválen vládou a předložen do Poslanecké sněmovny. Tam ale jeho přijetí zablokovala ODS s pomocí sociální demokracie. Zákon je ale připravený a budeme ho předkládat znovu příští Poslanecké sněmovně,“ uvedl Jan Farský. 

Kritici z řad poslanců ODS a ČSSD tvrdili, že zveřejňování smluv zatíží obce a další úřady statisícovými náklady. Liberecký kraj ale prokázal, že finanční náročnost je téměř nulová. „Na zveřejňování smluv v registru se vynaloží na krajském úřadě jedna desetitisícina odpracovaného času. To prokazuje, že transparentnost nemá žádné negativní dopady na úřad. Zveřejnění každé smlouvy je totiž velmi jednoduché, je to stejné, jako přidání přílohy do e-mailu,“ doplnil Jan Farský.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 25. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme