Laudát: Neomezujte, ale pomozte občanům v oblasti Želivky

2. 3. 2017

Obyvatelé obcí okolo vodní nádrže Švihov (Želivka) marně čekají na účinnou pomoc státu a hlavního města Prahy, které čerpá pitnou vodu právě z této oblasti Vysočiny. TOP 09 apeluje na premiéra, ministra zemědělství a vedení Středočeského kraje, aby konkrétními projekty pomohli zlepšit situaci obyvatel v této oblasti. Dnes se naopak spouští další vlna restrikcí a omezení života i podnikání lidí. Jednostranné chování Středočeského kraje v případě nově vydané vyhlášky považujeme za aroganci moci, říká poslanec František Laudát.

Středočeský kraj vydal veřejnou vyhlášku, ve které přeřadil katastrální území 112 obcí z III. do II. ochranného pásma vodního zdroje. To znamená další omezení pro obyvatele těchto obcí. „Zákon umožňuje chránit studny a malé zdroje pitné vody. Aplikovat ho ale vyhláškou na velké území, kde žijí tisíce lidí, je nešťastné. Od Středočeského kraje je to vůči obcím na Vysočině krok, který považuji za aroganci moci,“ říká předseda poslaneckého klubu František Laudát (TOP 09).

Obce kolem nádrže Švihov například nebudou moci postavit ani čerpací stanici, některé pozemky bude nutné zatravnit a omezí se další výstavba. Starostové řeší dlouhodobě problém s vylidňováním regionu a snaží se ho udělat atraktivnější. „Život obyvatel v ochranných vodárenských pásmech je v mnoha směrech limitován, v mnohém je podobný předlistopadovému životu obyvatel v ochranných hraničních pásmech se západními sousedy, kde také platila striktní opatření a omezení.  Za takových podmínek se region opravdu nemůže přirozeně rozvíjet. Skutečnost, že zdejším občanům a obcím nejsou přiznány žádné kompenzace, mi nepřipadá spravedlivé a fér,“ míní Libor Honzárek (TOP 09), místostarosta Havlíčkova Brodu.

Předseda poslaneckého klubu František Laudát bude kvůli tomuto přístupu interpelovat premiéra a ministra zemědělství. „Je jasné, že Praha a další velká města a obce musí mít přístup ke zdravotně nezávadné pitné vodě. Stejně tak by ale mělo být samozřejmé, že to stát, kraje nebo tato města budou omezení obyvatelům v této oblasti kompenzovat. Místo toho má ale tato oblast zastaralou a rozpadající se infrastrukturu a stát neinvestoval ani do vybudování dalšího mostu, který by pomohl cestování na tomto území, ani do čistíren odpadních vod,“ dodal poslanec Laudát (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 2. března 2017