Kvapil: Kmětiněvskou výzvou se poslanci budou muset zabývat

10. 2. 2011

Před sedmi lety byla v obci Kmetiněves na Kladensku brutálně zavražděna třináctiletá dívka, kterou zabil její stejně starý spolužák. Ten však za svůj čin nebyl nikdy potrestán. Starosta obce Kmetiněves Luděk Kvapil se rozhodl v lednu 2010 iniciovat tzv. Kmetiněvskou výzvu, prostřednictvím které se snažil upravit hranici trestní odpovědnosti mladistvých. I přes to, že získal téměř půl milionu podpisů občanů a podporu široké veřejnosti, nebyla odpovědnými orgány a ústavními činiteli tato výzva dosud vyslyšena.

Pan Kvapil se tedy rozhodl sepsat petici a společně s podporou občanů, kteří se mohou na petici podepsat, chce přímo usilovat o vydání zákona, jenž by snížil hranici trestní odpovědnosti na dovršení 14. roku života. „Není možné, aby pachatelé takových trestných činů, jako je brutální vražda, byli jen pokáráni, dáni do výchovného ústavu, kde mají za dobré chování povoleno téměř vše - vycházkami počínaje a sledováním televize konče, a nakonec jsou propuštěni na svobodu bez jakéhokoliv záznamu v rejstříku trestů,“ dodává k petici Kvapil.

Petici budou moci občané podepsat osobně na Obecním úřadě Kmetiněves a prostřednictvím zvolených zastupitelů z hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude k dispozici na úřadech dalších obcí. Elektronicky si ji občané budou moci stáhnout a podepsat na webových stránkách Kmetiněvsi (www.kmetineves.cz) nebo příští týden na osobních stránkách Luďka Kvapila (www.ludekkvapil.cz) či na www.top09.cz.

"Ať bude prevence jakkoliv pečlivá, statisticky zhruba jednou ročně dojde k tomu, že mladistvý spáchá vraždu. Starostové a nezávislí Kmetiněvskou výzvu pomáhali distribuovat a TOP 09 ji samozřejmě také podporuje. Ohleduplnost k mladistvému delikventovi nesmí mít přednost před ochranou slušných lidí. Ochrana slušných lidí musí mít prioritu," sdělil Miroslav Kalousek.

Luděk Kvapil je kandidátem Starostů do doplňujících senátních voleb na Kladensku. Byl nominován hnutím STAN a je společným koaličním kandidátem TOP 09 a STAN, rovněž získal oficiální podporu při těchto volbách od Věcí veřejných. „Jsme velmi rádi, že je společným kandidátem právě pan Kvapil. Pan starosta je velmi schopný politik, který už na komunální úrovni ukázal, že má aktivní zájem o celostátní témata a že dokáže o dobré věci přesvědčit širokou veřejnost.“ Dodává předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Jaroslav Poláček
zástupce generálního sekretáře TOP 09

V Praze 10. 2. 2011

Přílohy
PDF Petice Kmetiněvské výzvy starosty Kvapila.pdf (204.5 kB)
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme