Kučera: Prezident hrotí střet v nové bitvě o ochranu Šumavy

4. 6. 2015

Střet developerů a ochránců přírody se po diskusích kolem Šumavy vrací. Tentokrát u novely zákona o ochraně přírody a krajiny a také díky prezidentovi, Říká poslanec Michal Kučera (TOP 09), šéf sněmovního podvýboru. Ten včera o zákoně jednal se zástupci šumavských samospráv, vědecké obce, ministerstva, nevládních organizací a s řediteli národních parků.

„Vypadá to, že po prezidentu Klausovi, který se prezentoval jako expert klimatu, se prezident Miloš Zeman stal odborníkem na národní parky. Už dnes ví, že chce vetovat tento zákon, který ještě není ani hotový. V každém případě tím opět rozděluje společnost,“ říká Michal Kučera, předseda podvýboru Ochrany přírody a krajiny.

„Je velmi pravděpodobné, že se mezi politiky, ale i lidmi bude opakovat podobný střet, jaký jsme si už letos zažili při projednávání senátního návrhu zákona o Šumavě. Postoj prezidenta totiž zastávají jen zástupci některých šumavských obcí, zřejmý je však zájem developerů o investičně zajímavé pozemky,“ dodal poslanec a expert TOP 09 pro oblast životního prostředí Michal Kučera.

Novela zákona, kromě změny způsobu ochrany přírody, více otevírá zejména národní parky tzv. šetrné turistice. Návštěvníkům dává možnost vstoupit i na ta území parků, kam dosud nemohli. Konkrétně do tzv. prvních zón s nejvyšší ochranou.

Je otázkou, jaké národní parky chceme v Česku mít. Pro mě, stejně jako pro experty, je důležité zachovat živoucí a obnovující se přírodu. Pan prezident by ale evidentně rád měl z národních parků lunaparky a další příležitosti pro podnikající kamarády a podporovatele. Věřím, že převáží odpovědnost,“ míní Michal Kučera

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 4. června 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme