Kučera: Dejme více peněz z těžby obcím a krajům postiženým těžbou

10. 12. 2015

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera dnes navrhl zásadně změnit poměr rozdělení poplatků za těžbu ve prospěch obcí a nově také krajů. Peníze za vytěžený nerost řeší novela horního zákona, kterou dnes Sněmovna projednávala ve druhém čtení. Konečné schvalování se čeká začátkem roku.

„Novela horního zákona je po nedávno schváleném prolomení limitů na lomu Bílina dalším zásadním rozhodnutím, které se týká nejvíce Ústeckého kraje. Vláda rozhodla, že se bude víc těžit a stát bude více vybírat na poplatcích od těžařů. Špatné na tom ale je, že vydělá především stát. Obce a jejich obyvatelé si nepolepší,“ řekl expert TOP 09 na životní prostředí poslanec Michal Kučera a dodal: „Vláda zřejmě potřebuje peníze na tisíce nových úředníků, ale na tisíce lidí a rozvoj regionů postižených těžbou už nemyslí.“

Vládní návrh mění systém poplatků za vytěžený nerost a zavádí jiný poměr rozdělení peněz, které těžaři odvádí státu a obcím. Vládní koalice chce poplatky rozdělovat v poměru 75 procent pro stát a 25 procent pro obce. Poslanci Michal Kučera a František Laudát (TOP 09) ale navrhli, aby státu připadlo jen 45 procent, dalších 30 procent by získaly kraje a 25 procent obce, na jejichž území se těží.

„Novela horního zákona v podobě, kterou navrhla vláda, může zhoršit kvalitu života v regionech zasažených těžbou. Můj návrh je férová cesta, jak rozdělit peníze mezi obce, kraje a státní rozpočet. Není to ani pravicové, ani levicové rozhodnutí. Takto můžeme pomoci rozvoji oblastem, které jsou opravdu významně zasažené těžbou,“ míní poslanec Michal Kučera„Poslanci z Ústeckého kraje mluví v regionu jinak, než pak hlasují v Praze. Většina poplatků za těžbu má zůstat v regionech, které jsou těžbou zasaženy,“ dodal předseda poslaneckého klubu František Laudát. 

Celý pozměňovací návrh naleznete v příloze.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 10. prosince 2015

Přílohy
PDF Kučera - Dejme více peněz z těžby obcím a krajům postiženým těžbou.pdf (184.9 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme