Korte: Komise potvrdila, že Babiš porušil zákon

6. 9. 2016

Právní řád opravňuje Policii ČR, GIBS, Celní správu ČR a další instituce k používání odposlechů, záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí. Za účelem veřejné kontroly ukládá právní řád ministru vnitra a financí nejméně dvakrát ročně předávat zprávu o použití operativně pátracích prostředků příslušné kontrolní komisi Poslanecké sněmovny.

„Od ministra Babiše jsem dosud neobdržel jedinou zprávu,“ uvedl předseda komise poslanec Daniel Korte (TOP 09).

„Ostře to kontrastuje s přístupem ministra vnitra, který svou zákonnou povinnost plní automaticky a v řádných termínech. V současnosti ministr financí usiluje v rámci trestního řádu o rozšíření kompetencí celní správy. Vzhledem k tomu, že odmítá respektovat i platný zákon, jenž mu ukládá povinnosti, které ignoruje, zní to jako špatný vtip,“ dodal poslanec Daniel Korte.

„Vláda má vážný problém mezinárodního dosahu,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „První místopředseda koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL porušuje zákony (z. o konfliktu zájmů, trestní řád, z. o celní správě …). Navíc se dopouští pochvalných výroků vůči nelidským praktikám Třetí říše. Obracíme se na dvě nejstarší státotvorné strany - ČSSD a KDU-ČSL - s naléhavou otázkou, zda je pro jejich vládu jednání jejího prvního místopředsedy přijatelné a zda jsou ochotny za něj nést společnou odpovědnost. Odpověď nám dají následující dny,“ dodal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Usnesení Stálé komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací:

usneseni-komise-pro-odposlechy

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 6. září 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme